USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

KARTALKAYA’DA SU DOLULUK ORANI YÜZDE 45’E ULAŞTI

Kar yağışıyla birlikte Gaziantep su kaynaklarında ki su doluluk oranında önemli artış gözlendi. Buna rağmen yetkililer su tasarrufuna dikkat çekiyor.

KARTALKAYA’DA SU DOLULUK  ORANI YÜZDE 45’E ULAŞTI
24-01-2021 11:08
Gaziantep

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Latif Karadağ, Gaziantep taşra ilçeleriyle birlikte su sorunu yaşamayan ender kentler arasında yer aldığını dile getirdi. Karadağ, “Türkiye’nin tüm belediyelerinde 1’inci gündem kuraklık. Biz, hayata geçirdiğimiz proje sayesinde içme suyu ile ilgili bir sıkıntı yaşamıyoruz” şeklinde konuştu.

Gaziantep Su ve Kanalizasyon İşleri Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, son 1 hafta içerisinde yağmur ve kar yağışı sayesinde neticesinde metrekareye 100 kilogram yağışın düştüğünü anlattı. Sönmezler, yağışlar neticesinde Kartalkaya Barajında su oranının 75 milyon metreküpe çıktığını dile getirdi.

LATİF KARADAĞ;”KENT GENELİNDE SU SORUMUZ YOK”

Su projelerine ilişkin gerçekleştirilen projeler ve yapılması planlanan yol haritası hakkında konuşan Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Latif Karadağ, Düzbağ Projesi İsale Hattı’nın açılışının fazla önemli ve yerinde bir zamanda gerçekleştiğini dile getirerek, “Kuraklık tüm bölgeyi sarmış durumda. Bu nedenle Düzbağ, kuraklık sürecinde bölge vatandaşını aka bir zorluktan kurtardı. Türkiye’nin tüm belediyelerinde 1’inci gündem kuraklık. Biz, hayata geçirdiğimiz proje sayesinde içme suyu ile ilgili bir sıkıntı yaşamıyoruz. Ancak bu proje, bizim içme suyu problemini kökten çözdüğü anlamına gelmemeli. Sonuçta projenin ilk kısmı nihayete erdi. B ve C planları üzerine ekip arkadaşlarımız hala çalışıyor. Kartalkaya Barajı’nı bu yıl hiç kullanmadık diyebiliriz. Fakat sulama mevsimi geldiğinde Düzbağ İçme Suyu tabi ki bölge çiftçisi ve Devlet Su İşleri ile imzaladığımız protokol çerçevesinde; sulama ve içme suyu açısından ortak kullanım gerçekleşecek.  Yine Kartalkaya Barajı ve kuyularımız devrede olacak. Dolayısıyla 2040 yılına kadar içme suyu konusunda Gaziantep’in hiçbir sıkıntısı olmayacak. Bunun yanı dizi yeni projeler için etüt çalışmalarımız mevcut. Bu kapsamda güneş enerjisi kullanılarak Fırat’tan içme suyu sağlanması konusunda bir çalışma haritamız var. Dolayısıyla ilerde bölgenin en aka ab kayna Fırat olacak. Enerji aka bir maliyet bu nedenle enerjiyi amorti edecek bir sistemle Fırat’ı devreye koyacak etüt çalışmamız devam edecek. Şu anda 9 ilçemizin hiçbirinde içme suyu ile ilgili bir sıkıntımız yok. Bunun yanı dizi Organize Sanayi Bölgesi’ne de ciddi bir ab kaynağı desteği sağlıyoruz. Olası bir kuraklık durumuna karşı da Kartalkaya Barajı var. Önümüzdeki haftalarda beklenilen yağış sayesinde de havzalarımız dolacak” şeklinde konuştu.

KAR YAĞIŞI SEVİNDİRDİ

Kar Yağışı neticesinde Kartalkaya Barajında ki su doluluk oranının yüzde 45’e ulaştığını kaydeden Gaziantep Su ve Kanalizasyon İşleri Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, Kartalkaya Barajında su doluluk oranı yükselene kadar kente suyun Düzbağ Barajından geleceğini kaydetti. Narlı kuyularından alınan suya ilave olarak Düzbağ Barajından su alındığını ve kente aralıksız suyun bugün itibaren verdiğini anlatan Gaziantep Su ve Kanalizasyon İşleri Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler açıklamasını şu şekilde sürdürdü;

“Ülke genelinde kuraklıkla mücadele süreci hızlı bir şekilde devam ederken Gaziantep olarak biz oldukça şanslıyız. Kentimizin su sorunu yok ama bu bize suyu tasarrufsuz bir şekilde kullanma hakkı veriyor. Suyu tasarruflu bir şekilde kullanmamız gerekiyor. Gelecek nesillere suyumuzu en güzel şekilde bırakabilmek için bugün su var diye gelişi güzel suyu kullanmamız gerekiyor. Gaziantep’e bugün Kartalkaya Barajı’ndan su almıyoruz. Kartalkaya Barajında suyun tamamen dolmasını bekleyeceğiz. Bu süreçte kentin suyunu Narlı kuyuları ile Düzbağ barajından alacağız. Aralık ve Ocak ayının başlarında yaşanan kuraklık, yağışların beklendiği gibi gerçekleşmemesi karşısında Düzbağ Barajı içme suyu projesi kentimiz için oldukça önemli bir projedir.”

“SUYUMUZ MEMBA KALİTESİNDE”

Sönmezler, "Kartalkaya Barajı’ndan bugün itibariyle şehrimize su vermiyoruz. Hacıbaba İçmesuyu Arıtma Tesisine ulaşan suyun tamamı menba kalitesinde bir su olan Düzbağ'dan gelmektedir. Kartalkaya Barajı'ndan Mayıs-Haziran aylarına kadar, havzadaki su miktarına göre su almayı düşünmüyoruz. Kartalkaya Barajı'nda 75 milyon metreküp suyumuz mevcut. Bu demektir ki; inşallah 2021 yılının yaz aylarında hem tarımsal sulama faaliyetlerimiz için yeterli suyumuz olacak, hem de Gaziantep'te herhangi bir su sorunu yaşamayacağız. Gaziantep'te çeşmelerimizden son derece kaliteli, menba kalitesinde su akmaktadır. Kartalkaya hattından, Hacıbaba Arıtma Tesislerine su terfi edilmemektedir. Ancak Şahinbey bölgesindeki Karataş gibi yüksek kesimlerdeki mahalleler, Narlı kuyularından su içmektedir. Bu bölgenin suyuna da Düzbağ'dan takviye edilmektedir.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler