USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

İTHAL ÇAYIN KİLOSU 90 LİRA OLDU

Baharat ürünlerinin yanında ithal çaya son gelen zamlar tüketicinin keyfini kaçırdı

İTHAL ÇAYIN KİLOSU 90 LİRA OLDU
11-09-2018 12:08
Gaziantep

Sonbaharın kendisini hissettirmeye başladığı bu günlerde kurdaki dalgalanmadan kaynaklı birçok ürüne zam gelirken tüketicilerin yoğun şekilde uğradığı attarlarda ki fiyatlarda arttı. Diğer yandan kilosu 40 lira olan ithal çaya son gelen zamlar çay tiryakilerinin sinirlerini bozdu. İthal çayın bugün kilosu 90 lira.

BİTKİ ÇAYLARIDA ZAMLARDAN NASİBİNİ ALDI

Birçok bilirkişinin özellikle tavsiye ettiği bitki çayları ve baharat kullanımı, sağlıklı ve doğal bir yaşam için vazgeçilmezlerimiz olarak hayatımıza yerleşirken, fiyatlarının da her gün yükselmesi gözlerden kaçmıyor. Şehrimiz Kürkçü Hanı ve Attar Caddesi üzerindeki baharatçıların işleri bu ilgiden dolayı her geçen gün biraz daha artıyor. Çarşının en pahalı ürünü ise kilogramı 1.250.-TL olan damla sakızı. Çarşıdaki bir diğer pahalı ürün ise safran. Safranın kilogramı 150.-TL. Diğer yandan çayın kilosu ise 90 liraya kadar yükseldi. Perakende olarak bakkal ve marketlerde ise 90 liranın üzerinde satılan çay evlerimizde kahvaltılarımızın vazgeçilmezi olduğu gibi, tüm ortamlarda en çok ikram edilen içecek olma özelliğini taşıyor. Son birkaç yıldır hızla artan lezzetin yanı sıra doğal beslenme kültürü ile birlikte insanlar yedikleri gıdalardaki besin değeri ve sağlığa olan etkisini de düşünmeye başladı. Ancak doğala dönüş söylendiği gibi kolay ve ucuz değil.

ORGANİK BESLENMEK ARTIK O KADAR KOLAY DEĞİL

Organik baharat tüketimi, özellikle sağlıklı yaşam standartlarında yaşayan ya da yaşamak isteyen insanların, yiyeceklerine lezzet katarak yaşamlarını daha keyifli ve sağlıklı hale getirmek için yaptıkları bir tüketim tercihi. Yapaydan gıdalardan uzak durup yüksek standartta yaşamak isteyenler aktarlardaki baharat ve bitki çaylarına akın ediyor. Şehrimiz Boyacı mahallesi Kürkçü Hanı ve Attar çarşısı bu konuda Türkiye’nin en fazla rağbet gören yerlerinden birisi. Türkiye’nin bir çok şehrinde bulunmayan baharatlar buralarda bulunduğu için şehrimize gelen turistlerin de uğrak yeri olma özelliğini taşıyor. Hafta sonlarında bile yoğunluğundan taviz vermeyen çarşıda kış aylarının da yaklaşmasıyla hareket arttı. Özellikle bitki çaylarına talebin yoğunlaştığı şu günlerde bir diğer yoğunluk ise Gazianteplinin “sucuk ilacı” dediği ve birçok baharatın karışımı ile hazırlanan “sucuk baharatı”

ÜRETİCİLER YENİLİK ARAYIŞINDA

Yaklaşan “pastırma yazı” denilen mevsimsel geçiş iklimine girilme sürecine gidilirken Gaziantepli’nin vazgeçilmezi olan kendi sucuğunu kendi yapma alışkanlığı bu dönemde de kendini gösteriyor ve bu nedenle oluşan yoğunluğa karşılık verebilmek için aktarlarda önceden hazırlanan değişik gramajlardaki paketlerle müşteriye sunuluyor. Doğal ürün tüketiminin artması ise üreticileri yeni ve çok çeşitli ürünler üretmeye zorluyor. İşte bu organik ürünler arasında organik baharatlar da yer alıyor. Organik baharatlar, özellikle sağlıklı yaşam standartlarında yaşayan insanların, yiyeceklerine lezzet katarak yaşamlarını daha keyifli hale getiriyor. Tıpkı organik gıdalar gibi organik baharatlar da oldukça fazla talep görüyor. Son birkaç yıldır ülkemizde de en fazla yetiştirilen organik baharatlar arasında en çok kimyon, anason, rezene, kekik, adaçayı ve defne yer alıyor.

DOĞALA DÖNÜŞ NE KOLAY NE UCUZ

İnsanların yedikleri yemeğin lezzetinin yanı sıra içerdiği besin değeri ve sağlığa etkisini düşünmeye başlamaları ile oluşan doğala dönüş ve sağlıklı yaşam rüzgarı tüm dünyada olduğu gibi yurdumuzda ve şehrimizde de kendisini gösteriyor. İnsanlarımız artık yedikleri yiyecekleri içerdiği besin değerlerini ve sağlıklarına etkilerini düşünerek tüketiyorlar. Sağlıklı yaşamın temelinde sağlıklı beslenme yatar bilinciyle hareket eden insanımız sağlıklı beslenmek için ise vücudun ihtiyacı olan tüm besin öğelerinin yeteri kadar alınması ve kullanılması gerektiğinin bilincinde ve bu nedenle de doğal ürünlere olan talep giderek yükseliyor.

ÇAY, FİYATI İLE KAFA YAPIYOR

Fakir zengin demeksizin hepimizin ortak keyfi olan çay, yavaş yavaş zengin içeceği olma yoluna doğru gidiyor. Şehrimizde herkesin müşterek zevki ve olmazsa olmazı olan çay, yükselen kur fiyatlarına direnemedi ve yavaş yavaş fakir vatandaşların sofrasından çekilecek gibi görünüyor. Kaçak çay dediğimiz ve yurt dışından getirttiğimiz ve piyasanın en çok arananı Sri lanka menşeli çay ise piyasada çok nadir bulunmakla beraber en yüksek fiyatta olanı. Suriye, İran ve Irak’tan getirtilerek şehrimizde satışa sunulan ve kaçak denilen çayın kilo fiyatı son günlerde toptan 75 liraya ulaştı.

Perakende olarak bakkal ve marketlerde ise 90 liranın üzerinde satılan çay evlerimizde kahvaltılarımızın vazgeçilmezi olduğu gibi, tüm ortamlarda en çok ikram edilen içecek olma özelliğini taşıyor. Şehrimizde bazı çay ocağı ve kahvehanelerde 1.-TL’ye satılan çayın bardağı, mevkisine ve mekanına göre 3-4.-TL’ye kadar müşteriye arz ediliyor. Son fiyat artışından sonra Sri Lanka menşeli çay ise çok nadir bulunmakla birlikte kilo fiyatı 120 liranın üzerinde tüketiciye sunuluyor. Vatandaşlar ise bu durumu “Yerli çay içme alışkanlığımız yok, tadını alamıyoruz. Ailecek yaptığımız tek keyif çay keyfiydi, o da artık bizden uzaklaşacak gibi görünüyor” diye değerlendirdiler.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler