USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Mobil

İNANMAK+ÇALIŞMAK: BAŞARI

Kadın girişimcilerin önderleri arasında yer alan ve başarılı çalışmalarıyla dikkatleri üzerinde toplayan Serpil Karuserci, başarılı bir işkadını nasıl olunur, başarının sırları neler ve kadınların azim gücüne ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

İNANMAK+ÇALIŞMAK: BAŞARI
01-02-2016 08:05
Gaziantep

Kadın girişimcilerin önderleri arasında yer alan ve başarılı çalışmalarıyla dikkatleri üzerinde toplayan Serpil Karuserci, başarılı bir işkadını nasıl olunur, başarının sırları neler ve kadınların azim gücüne ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Kahraman erkek yakıp yıktıklarıyla

Kahraman kadın hayat verdikleri ile övünür..

**

Kısaca hayat hikayenizi öğrenebilir miyiz?

SERPİL KARUSERCİ: Gaziantep’te doğdum. İlk, orta ve liseyi Gaziantep’te okudum. Adana İktisadi Ticari İlimler Akademisine devam ederken o yılların siyasi karışıkları yüzünden okulu bırakmak zorunda kaldım.Gaziantep Belediyesin’ de beş yıl çalıştım.Gündüz işime devam ederken gece de Kız Meslek Lisesi’nin kurslarına devam ettim.Ne kadar kurs varsa hepsine katılıp, sertifikalar aldım.Arkadaşlarım gezip tozmakla ilgilenirken ben hep kendimi yetiştirmeyi amaçladım.Eşim askerdeyken de İstanbul’da modelistlik-stilistlik kurslarına gittim.

Aileniz sizi desteklediler mi ?

SERPİL KARUSERCİ: Ne yazık ki yok denecek kadar az desteklerini aldım. Başarmak adına çok mücadeleler verdim. Girişimcilik mücadelem de ilk orada başladı zaten.Kurslardan geç çıktığımda kardeşlerim gelip beni alıyorlardı.Ben üniversite sınavına girdiğimde babam bana “ kızım sınavı kazanmaman için çok dua ettim” demişti.O dönemde kızlar lise biter bitmez hemen evlendirilirdi.Hayatım her alanda mücadele ile geçti.

Günümüz genç kızlarına güzel bir rol model.Günlerini saatlerini boşa geçirenleri gördükçe üzülüyoruz.İlgi duyduğunuz alanda olumsuzluklara rağmen kendinizi yetiştirmişsiniz.

SERPİL KARUSERCİ: Ben boş durmayı küçüklüğümden beri sevmem.Sürekli bir şeyler üretmeye,kendimi geliştirmeye çalışırım.Özellikle de kadınlarımızın kendilerin yetiştirmeleri,iyi eğitim almaları ve ekonomik olarak kendi ayakları üzerlerinde durmaları çok önemli.

Tasarım ve gelinlik alanına yönelmeye nasıl karar verdiniz?

SERPİL KARUSERCİ: Tasarımcılık merakım çok küçük yaşlarda başladı.Bana da annemden geçen bir yetenektir. Çarşafların çiçek motiflerini keserek yada gramofon kağıtlarından süsler yaparak bebeklerime kıyafetler yapardım.Takılar,aksesuarlar tasarlardım.Eşim bana kendi takı tasarımlarımı,hazır gelinlikleri satabileceğim 55 metre karelik küçük bir dükkan açmıştı. Bir gün elinde beğendiği gelinliğin kataloğu ile Almanya’dan gelmiş bir genç kızın “bana bunu dikebilir misiniz?” teklifi karşısında tereddütsüz olur dedim. Makinem ve malzemem dahi olmadan cesaretle kabul ettiğim o gelinlik benim için milat oldu.

İlk önce şehrimizde küçük çaplı siparişlerle başlayıp işleri büyütmeye başlayınca çevre illerden de talepler gelmeye başladı.Beraberin de de bizde büyüyorduk.İlk ihracatımızda yine bu konularda deneyimsizken Almanya’da ki bir fuara katılarak oldu.Ürünlerimiz çok beğenilince yüklü siparişlerle döndük.

Başarınızın sırrı, yetenek artı cesarette diyebilir miyiz? Hiç korkularınız olmadı mı?

SERPİL KARUSERCİ: Benim kendime özgüvenim hep yüksekti. Kadınlarımızın da ihtiyacı olan bu zaten.Kendine güvenmek ve “ben yapabilirim” demek.Güvenle çıkılan yolda başarmamak diye bir şeyde olamaz.Kadınlarımız günümüzde de halen ne yazık ki pek çok alanda engelleniyor.Çalışma hakkı ,eğitim hakkı gibi.Aileler henüz kız çocuklarına pozitif bakışı yakalayamadılar.Ayrıca girişimcilik yapmak isteyen kadınların bankalarda erişimi bile halen çok zor.Kadına yüklenmiş çok ağır misyonlar var.Çocuk,ev bakımı,aile sorumlulukları gibi.Ama kadınlar isterse çocukta yapabilirler kariyerde.Yeter ki istesinler.

Yurt dışı pazarlarınızı nasıl belirliyorsunuz?

SERPİL KARUSERCİ: Her yıl yeni koleksiyonlarımızı oluşturuyoruz ve bunlarla fuarlara katılıyoruz. Genelde de ürünlerimizi orada sergiliyoruz ve siparişlerimizi alıyoruz. . DreamON Markası’yla Türkiye’de 145 satış noktasına ve 14 franchise’a ulaştık. DreamON ’un Ankara, İstanbul, Adana, Antalya, Kıbrıs gibi Türkiye’nin birçok kentinde bayileri vardır. Paris, Milano, New York gibi dünya moda başkentlerinin de yer aldığı 24 ülkeye ihracat yapmaktayız. İtalya’da 148 butikte DreamON markasıyla tasarımlarımız yer almaktadır. Hollanda, Fransa ve Polonya’daki ajansları vardır. Yurt içi ve yurt dışında defileler düzenlemekteyiz.

Özellikle şehrimizde kadın olarak başarmaya iş hayatına atılmak gerçekten cesaret isteyen bir iş. Kadına bakış açılarından yola çıkacak olursak.

SERPİL KARUSERCİ: Benim hayallerim hep yüksekte olmuştur. Bugünlere gelme süreci tabii ki kolay olmadı. Özellikle Anadolu’daki kadınlar batıya göre daha çok emek sarf etmek, daha çok çabalamak zorunda. Fakat kadın isterse başaramayacağı hiçbir şey yok diyorum. Kadına yeter ki fırsat verilsin. Çıtayı hep yüksekte tuttum. Bir hedef belirleyip o hedefe doğru çok çalışarak yol alırsanız, istediğiniz hedefe ulaşırsınız. Tabii ki severek, azimle isteyerek çalışmalısınız. 

Kadın girişimci olarak motivasyonunuzu en çok neye bağlıyorsunuz?

SERPİL KARUSERCİ: İlk baştan ihtiyaçlardan ben bu işe başladım. Ama çalışmayı çok seven bir insan olduğum için hedeflerimi hep yüksek tuttum. Üretmekten çok keyif alıyorum. Kendime güven ayrı bir konudur ama ilk önce her yaşta “çalışmak, çalışmak, çalışmak” diyorum.

Kadınlarımızın iş yaşamındaki başarıları yanında sizin örneğinizde olduğu gibi sivil toplum örgütlerinde ve meslek kuruluşlarındaki etkinlikleri ve başarılı faaliyetleri de yaygınlaşmaktadır. Sizce kadınlarımızın sivil toplum kuruluşlarındaki başarılı çalışmaları siyaset alanında etkinliklerinin ve ağırlıklarının artmasına ne gibi katkılar sağlayabilir? Sizce bu konuda neler yapılmalıdır?

SERPİL KARUSERCİ:  Kadınların iş yaşamlarındaki çalışmaları dışında sivil toplum kuruluşlarında da görev almaları onlara bazı kapıları aralar. Siyaset alanında etkinliklerinin artması, karar alma mekanizmalarında yer almaları gerekir. Nüfusumuzun % 51’ini kadınlar oluşturmaktadır. Bizler Ulu Önder Ata’mızın bize tüm dünyadan önce verdiği hakları, 1934 yılında gümüş tepside sunulan hakları hala kullanamamaktayız. Kadınlar yasal haklarına rağmen olması gereken yerde asla değiller. Bunun nedeni ataerkil ailelerde yaşamamız. Gelenek-görenekler, kadının sorumluluklarının fazla olması, annelik, ev işleri, ebeveyn bakımı gibi baskıcı aile yaşantısı; baba, eş ve ağabey baskılarının olması nedenlerden bazılarıdır.

Gaziantep’te kadınlar adına pek çok alanda ilkleri gerçekleştiren bir girişimcisiniz. Birazda bunlardan bahsedebilir misiniz?

 

SERPİL KARUSERCİ: 2007’de TOBB’un ilk Kadın Girişimciler Kurulunu kurduk.Gaziantep temsilcisi ben oldum.İki dönem yaptıktan sonrada devrettim.Çünkü ben bir koltukta hiçbir zaman uzun süreli kalmak istemem.Çünkü bir yerlere getirdiğiniz şeyler için başka kadınlarında önünü açmanız gerekir diye düşünürüm.GAGİKAD’ı kurup yine iki dönem başkanlık yaptıktan sonra devrettim.Sonrasın da Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanlığına seçildim.Yıllardan beri birçok STK’lar da çalışmalarım vardır. Kadınlarla ilgili çalışmaların yanında kız meslek liselerinde girişimcilikle ilgili sunumlar yapmaktayım.

Kadınlara rol model olmayı seviyorum, çünkü çok az rol modelimiz var.Kadınlarımızda halen güvensizlik var.Daha çok kadına ulaşmak adına seminerler veriyorum.İllaki girişimci olmaları gerekmiyor.Evden çıkıp yetenekleri doğrultusunda iş kollarına çalışabilirler.Kadın daha çok istihdama katılmalıdır görüşünü savunuyorum.Üniversite diplomalarını evlerinin duvarlarında eskiten kadınlara çok üzülüyorum.Kadının kendine ait ekonomik gücü olmalı.

İşe yeni başlayacak kadın girişimci adayları için tavsiyeler alalım sizden

SERPİL KARUSERCİ: Öncelikle kendisine güvenecek. Sonra sevdiği mesleği yapacak ki bu çok önemli.Çünkü kişinin yaptığı işten keyif alması gerekiyor.Mesela ben yaptığım işi çok severek yaparım.Sonrada yapacakları işle ilgili ciddi pazar araştırması yapmaları lazım.Başaracağım diye de motivasyonlarını her zaman diri tutmaları çok önemli.

Gelinlik ise bir genç kız için giysiden de öte hayallerinin doruk noktasıdır. Her genç kızın bir beyaz atlı prensi ve de gelinliği vardır.Siz bu hayalleri karşılarken nasıl yol gösteriyorsunuz?

SERPİL KARUSERCİ: Öncesinde bize gelen gelin adayları heyecanlı ve hem yüksek beklentilerle hem de ne istediğini tam bilemeden gelirler, çoğunlukla bizden yardım talep ederlerdi. Ama şimdi daha bilinçli geliyorlar çok farklı beklentiler talep ediyorlar.Bizler yine onlara danışmanlık yaparak hayallerini gerçekleştiriyoruz.Bizleri en çok mutlu eden de, gönderdikleri düğün resimleriyle mutluluklarını paylaşmaları veya gelip özel teşekkür etmeleri.

Moda sizin için nedir?

SERPİL KARUSERCİ: Moda çok çabuk tüketiliyor. Modayı tabii ki kalıcı bir zemine oturtturmak mümkün değil. Önemli olan markalaşmalı, marka olduğunuz zaman da çizginizde devam ederseniz, kaliteden ödün vermeden hazırlıklar yaparsanız başarıyı yakalarsınız.

Artık çağımızda her şey o kadar hızlı değişime uğruyor ki giyimden ev tekstiline, teknolojiden tutun da her alanda çok hızlı değişime uğrandığını görüyoruz. Tasarımcılar bazen uçuk kaçık ürünler tasarlıyor. Pazara yönelik çalışmalar yapmak gerekir diye düşünüyorum.

Gaziantep’ te giyim alanında geri planda kalmış ya da ilerlemesi gereken sektörler var mı?

SERPİL KARUSERCİ: Var tabi ki de. Ne yazık ki Gaziantep modayı geriden takip ediyor.İlk krem gelinliği getirdiğimizde bunlar kirli mi? diye tepkiler almıştık.Alışmaları üç beş seneyi aldı.Farklı tasarımlar hemen kabul göremiyor.Yurt dışından aldığımız siparişlerden şehrimizde sunmak zaman alır.Çünkü düşünün kahverengi bir gelinlik ne kadar talep görebilir.Ya da farklı absürt diyeceğimiz modeller.

Tekstil üretiminde birçok ülkenin ilerisinde olan Türkiye’den hazır giyim ve aksesuar konusunda dünyaca kabul ve rağbet gören bir markanın çıkmamasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce marka yaratmak için neler yapılmalıdır?

SERPİL KARUSERCİ: Tekstilde ileride olan ülkemizin hazır giyim ve aksesuar konusunda bir markanın çıkmaması markalaşamadıkları içindir. Ben fason üretime çok karşıyım. Ülkemizde birçok konuda özellikle hazır giyimde fasondu inanılmaz derecede fazla inovasyon yapmak, farklılık yaratmak gerekir.

Modacı kimliğinizin yanında, yaratmış olduğunuz istihdam ve ekonomiye katmış olduğunuz artı değer ile bir iş kadını kimliğine de sahipsiniz. Gelecekle ilgili planlarınız nelerdir? Önümüzdeki yıllara yönelik yol haritanızdan bahseder misiniz? Markalaşma ve yeni mağazalar açma konusunda nasıl bir strateji izlemeyi düşünüyorsunuz?

SERPİL KARUSERCİGelecekte DreamON gelinlik firması olarak birçok hedefimiz var. Öncelikle bayilik sistemiyle ilerlemeyi planlıyoruz. Ayrıca belli illerde kendi mağazalarımızı açmayı hedefliyoruz. Yurtdışındaki ağımızı genişletip AB ülkeleri dışında ajanslarımız olmasından yana çaba sarf ediyoruz. Markalaşmak için de yıllık belli bir reklam bütçesi ayırıp planlarımızı ona göre yapıyoruz.

Gerçekleştirmek istediğiniz hayaliniz var mı?

SERPİL KARUSERCİ:  Evet benim hayalimde, içi ev gibi tasarlanmış faytonda gelin arabaları konseptleri var.Ya da uçan balonla kır düğüne inen gelin ve damat...gibi farklı düşüncelerim var.

Ben de uçaktan paraşütle atlarken hep evlenme teklifi almayı hayal etmişimdir..

SERPİL KARUSERCİ: Hayallerimizin sınırı yoktur. Ama pek çoğununda gerçekleşmesi mümkündür.Tabi maddiyatta önemli.Günümüz şartlarını da düşünecek olursak zor gibi ama zamanla neden olmasın.

Son olarak eklemek istediğiniz hususlar nelerdir?

SERPİL KARUSERCİ: Kadınsız kalkınma olmaz. Kadının demokrasiyle tanışması ve ekonomik değer yaratan yani iş yaşamında kadın olarak çoğalması gerekir. Kadınların artık 2013 yılından itibaren şiddete maruz kalmadığı, karar alma mekanizmalarında, iş yaşamının her alanında ve siyasette nüfusuna göre eşit oranda yer almasını arzuluyorum.

Slogan istesek sizden…

SERPİL KARUSERCİ: Ben hayatta hiç bir şeyin beni engellemesine fırsat vermedim. Hayallerimin ve azmimin arkasından gittim.Olumsuzluklar ise beni yıldıracağına daha da hırslandırdı.Bu yüzden de kadınlarımıza tavsiyelerim asla ümidinizi kaybetmeyin.Çok çalışın ve başarmak için çabalayın. Karşılaşacağınız zorluklar sizi yıldırmasın. Sonunda elde edeceğiniz başarı her şeye bedel olacaktır, göreceksiniz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler