USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Röportajlar

HEP BİRLİKTE ÇALIŞACAĞIZ HEP BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ

HEP BİRLİKTE ÇALIŞACAĞIZ HEP BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ
28-02-2019 08:43
Gaziantep

"Cumhuriyet  Halk Partisi Gaziantep Şahinbey Belediye Başkan Adayı Muhittin Sait Köse, Hakimiyet Gazetesini ziyaret etti. Ziyaretinde önemli konulara dikkat çeken Sait Köse ile gündeme  dair görüştük, projeleri ile ilgili bilgi aldık.”

Sizce Gaziantep ve de Şahinbey’in en önemli sorunları nelerdir?

Metropol kent olmanın sıkıntılarını fazlasıyla yaşıyoruz. Gaziantep Türkiye’nin ikinci borçlu belediyesi ne yazık ki.Borç hanesi yükselmeye de devam ediyor. Şahinbey bölgesine bakacak olursak çok ciddi anlamda iktidarın genel politikaları çerçevesinde ayrıştırma, bölüştürme, ötekileştirme, insanları birbirinden uzaklaştırma ,komşuluk ilişkilerini bitirme gibi dejenerasyonlar  yaşıyoruz. Vatandaş bütün bunlardan huzursuz ve rahatsız.

“Toplu konutlar sosyal dokuya zarar verdi”

Şahinbey’de toplu konut alanında başarılı gibi görünse de aslında ne mahalle kültürünü ne de sosyal dokuyu muhafaza etmediğini görüyoruz. İnsanlar gitgide içinde yaşadıkları olumsuz koşullardan rahatsız olmaya başladılar. Eski komşuluk kültüründen soyutlanmış bile olsa adam iki katlı evini alt katını oğluna kızına ,üst katını da kendine yaparak barınıyordu. Bahçesinde kendine göre çiçek yetiştirebiliyordu. Kırsal hayat yaşamı gibi algılasak ta sonuçta bizim toplumumuzun genel kültürüne uyan yaşam tarzları vardı. Mahalle dokusunu, sosyal dokuyu bitirerek sonuçta insanların gündelik menfaatlerinin daha ötesine bakmasına neden oldu. Daha iyi yapılacağına güzel olan şeyler bozuluyor. Değişim kaçınılmazdır. Ama iyiye yeniye güzele çağdaşa uygun olmadığı takdirde bocalama ve batmalar meydana gelir.

Ama modern hayata uygun yapılar daha yaşanılır değil midir?

Bina yapmakla iş bitmiyor ki. Alt yapısı yeterli mi değil? Trafik alt yapısı yeterli mi? değil. Sosyal tesisleri, okulu, pazarı.. var mı?Sadece kentin size tahsis edilmiş hazine arazilerini imara açmış olmak yeterli olmuyor. Ayrıca ciddi anlamlarda fiyatlarla bir müteahhitlik ofisi gibi belediyenin çalıştığı koşularda satışından elde edilen gelirin hangi kaynaklara nasıl harcandığı meçhuliyetleri ile birlikte takipçisi olacağız.

Şahinbey de çok  fazla binalar yapıldığı halde kiralar  ve bina  bedelleri sizce de  yüksek değil mi?

Toplu konut adı altında TOKİ ile birlikte delinen arsaların dairelerinin fiyatlarının,  arsanın maliyeti ile birlikte müteala edildiğinde, müteahhitin alnının teri ile şahıstan aldığı arsaların üzerine yaptığı konutların fiyatlarının aynı olması haksız rekabetle birlikte olması haksızlıktır. Bu kadar kazanç nerelere gidiyor acaba? Sorgulanması lazım.Bu da vatandaşın alım gücüne doğrudan etkiliyor.

İkinci dereceden deprem bölgesi olmamız göz ardı edilerek, sağlıklı toplanma alanları dahi  bırakmamışlar ki buda ayrı bir handikap. Şehir de yüksek binalar yüzünden nefes alacak alanlar bırakılmadı. Alt yapı sorunu, eğitim sorunu düşünülmeden binalar dikmek marifet değil. Eğitim zaten başlı başına önemli sorunlarımızdan bir tane.

Siz seçilirseniz CHP olarak bunların hesabını soracak mısınız?

“Ne yaptın? Diye sorulacaktır..”

Ne yaptın? sorusu sorulup nerelere harcandığı, hangi yandaşlara rant sağlandığı, araştırılarak  yapanın yanına kar bırakılmayacağı bir anlayışla geleceğiz. Hesaplaşma zamanı seçim sonrasıdır. Ve bu anlayışı Allaha emanet ediyoruz. Bunlar gittikleri yere kul hakkıyla gidiyorlar.

Belediyelerin tanzim satış noktalarını etik buluyor musunuz?

2006 yılında kendilerinin değiştirdiği bir yasa var.”Belediyeler bu işlerden elini eteğini çeker “diye. Ama gerekirse vatandaşa hizmet için bazı maddeleri toplum yararına delinebilinir. Ancak, hemen yanı başımızda Barak Ovası var. 15 yıldır bir sulama projesinin bitirilemediği, çiftçinin verimli tarlaları sulayamadığı ve bu nedenle üretemediği bir   durum var. Devletin bu anlamda elini uzatması gerekirken birilerine belki de bu anlamda da ayrıcalıklar tanıyarak ithal patates soğana muhtaç edilmiş bir dönem yaratıldı. TMO ‘ne  gidip bakın; Meksika, Arjantin gibi ülkelerin ithal bakliyatlarını satıyorlar.Benim ülkemi bu hale getiren tarım politikası, hayvancılık politikası topyekün bir hatalı yönetimin yansımalarıdır. Belediye başkanı pazarcı ile dövüşmesi ve bunu da marifet   addetmeye hakkı yoktur. Fiyat denetimini hal müessesinden itibaren kontrol altına almalısınız. Dengeleri doğru kurmadığınız, kontrolünüzü yeteri kadar yapmadığınız sürece bu işten birileri zarar görür.Fırsatçılar kazanır mağduriyetler  çoğalır. Acısını çekenlerde  her zaman ki gibi vatandaşlardır.

Sizin seçim vaatleriniz nelerdir?

Biz diyoruz ki;”Hep birlikte çalışacağız, hep birlikte başaracağız”. Yaşanabilir kentlerde, doğasıyla havasıyla, yaşam alanlarıyla bir kent dokusunun doğru imar edilmesiyle yükümlü olan belediye, üretken bir nüfus, üretim mallarının adil olarak dağıtılması ve sağlıklı beslenme koşullarının oluşturulması gibi ciddi projelerle geliyoruz. Biz halkçı bir anlayışla topyekün baktığımız içinde bütün bu sağlık zincirinde, beslenme zincirinde kent dokusu içinde medeni yaşamak koşulların sağlanması anlayışımıza uygun şehircilikle donatılmış alt yapısıyla, yeşil alanları okullarıyla, camisiyle bir belediyecilik anlayışı ile geliyoruz.

Doğru olan işlerde yok mu? Mesela şehir hastanesi açılıyor..

“Şehir hastaneleri açmak marifet değildir”

Şehir hastaneleri açmak marifet değil. Özel sektöre yıllık kiralama ve hasta garantili olarak ihaleler yapılıyor. Hasta garantili de ne demek? Siz halkın sağlıklı olarak yaşaması için her türlü imkanı sağlamak zorundasınız.İdari görevlerinizin arasında bu da var. Ama insanların sağlığı bozulsun ki orada müşteri bekleyen yapıya kazandırsınlar. İnsanları  kanalize etmek için şehir hastaneleri yapıyorsunuz. Müşteri gitsin diye bakıyorsunuz. Çünkü hasta garantili yapıyorsunuz. Böyle emperyal bir anlayışın sonucunda toplum nasıl sağlıklı yaşayabilir. Her mahalle ye sağlık ocakları açılmalıdır. Belediye semtlerde sağlık ocaklarını açmakla yükümlüdür. Toplumun sağlığını kontrolünü sağlamak zorundadır.

“Plansız değişim süreci uygulandı “

Buradaki değişimde plansızlık esas temel unsurdur. Biz bunları temelsiz allak bullak edeceğiz.İnsanlara yeniden kuruluş felsefesinin bu ülkede bir arada yaşama azminin oluşturulduğu bir felsefe. CHP’nin temel ilkeleri doğrultusunda bir anlayışı hayata hakim geçirebilmek adına kısa sürede düzelme olabilir. Sosyal doku aldığı yarayı onarır.Yeter ki bu rantçılar, menfaatçiler insanlardan artık elini çeksin bu iş düzelir. Bunun yolu da demokrasidir. Demokrasinin teme unsuru da sandıktır. Sandığa hile yapılmasın, oylara saygı duyulsun. Çıkan sonuca da hepimiz razıyız.

Şahinbey ilçesinde ki işsizlik ve istihdamla ilgili sıkıntılar ve sizin çözüm önerileriniz nelerdir?

İşsizlik Türkiye genelinde hızla artmaktayken, Gaziantep soyutlanamayacak kadar daha da kötü durumda.Misafir olarak aldığımız Suriyeliler nedeniyle zaten yerliyken biz yabancı durumuna düşmeye başladık.Kilis’te nüfusları yerli halkı geçmiş durumda. Gaziantep’te de yedi yüz bine yaklaşmış.Sürekli doğum yapıyorlar.İşleri gıcır yani. Çalışmadan, üretmeden bir başka gurup yaratmışız. Bunların  yarattığı işsizlikte bir başka problem. Üretim alanları daraldı.Buda işsizlik sebeplerindendir. Rekabet konularında da haksızlıklar var.İşyeri açan Suriyelilere vergi yok.İstihdam şartlarında artısı katkısı yok. Hazırı tüketen bir anlayışla ticaret yapıyorlar.Üretime katkıları da yok. Ucuz iş gücü olarak istihdam edildiklerinden benim insanım işsiz kalıyor. Şahinbey’de yoğun oldukları bölgeler fazlalıkta.

HABER//MERVE TANRIÖVER

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler