USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Mobil

Havra ne olacak?

Havra ne olacak?
22-02-2018 11:52
Gaziantep

Gaziantep Üniversitesi bünyesinden ayrılan tarihi Havra madde bağımlılarının meskeni haline geldi. Düğmeci Mahallesi’nde yer alan tarihi yapının bir an önce koruma altına alınması isteniyor.

Düğmeci Mahallesi’nde yer alan ve bir süre önce restore edilerek Gaziantep Üniversitesine devredilen Havra madde bağımlılarının meskeni haline geldi. Gaziantep Üniversitesi yönetiminin tarihi yapıyı bünyesinden çıkarttı. Tarihi alanda bundan sonra güvenlik görevlileri geri çekildi. Güvenlik görevlilerinin tarihi mekandan çekilmesinin ardından madde bağımlılarının akşam saatlerde Havraya girdiği ve tarihi alanda tahribata neden olduğu iddia edildi.

TARİHİ HAVRA HAKKINDA

Gaziantep’te Osmanlılar döneminde nüfusun küçük bir bölümünü oluşturan Musevilerin Yahudi Mahallesi olarak anılan yerde cemaatleri için yeterli büyüklükte bir havraları bulunmaktaydı. Eldeki kayıtlardaki Halep Salnamelerinde Havra’nın (Sinagog) ilk yapılış tarihi 1886 olarak kayıtlıdır. Kent merkezinde Düğmeci Mahallesinde bulunmaktadır. Yapının bulunduğu parselin doğu ve batısı yoldur. Güneyde ibadet salonları, kuzeyde ise iki katlı lojman bulunmaktadır. İbadet salonları ve yapı kullanılamaz durumdadır. Üç nefli ve galerili olan Havranın yan duvarlar,orta kemerlerin birkaçı ayakta olmakla birlikte çatı tamamen yok olmuştur. Yapılan restorasyon çalışmaları sonrası yapı tekrar ayağa kaldırılmıştır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler