USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Röportajlar

GÜÇLÜ BAŞKANDAN ÇELİK PROJE

GÜÇLÜ BAŞKANDAN ÇELİK PROJE
20-11-2018 12:53
Gaziantep

Şehitkamil Belediyesi Türkiye’de tek ve yine Türkiye’ye örnek olacak bir projeye imza attı. Toplam 5 bin 550 metrekarelik Gaziantep’in en merkezi noktasındaki alana inşa edilen Şehitkamil Sanat Merkezi, en alttaki iki katlı betonarme yapının üzerine yapılan çelik bina olma özelliğiyle Türkiye’ye örnek teşkil ediyor. Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, yeni Sanat Merkezi’nin detaylarına ilişkin Hakimiyet Gazetesi’ne yaptığı özel açıklamalarda Merkez’in farklılıklarını anlattı.  
 
SANAT MERKEZİ VATANDAŞIN AYAĞINA GELDİ
 
Belediye olarak üzerinde durdukları en önemli konunun Gaziantep’in yaşanabilir kentler sıralamasında ilklerde yer alması olduğunu kaydeden Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, bu yolun da sanattan geçtiğine dikkat çekti. “Bu sadece yol yapmayla, kanalizasyon yapmayla, asfalt dökmeyle olmuyor. Yaşanabilir kentler sıralamasında üst kademelere çıkabilmek için uluslararası belirli standartlar var. Spor alanları, yüzme havuzları, tiyatroları, sanatsal etkinlikleri, kütüphaneleri, sanat galerileri gibi” ifadelerini kullanan Fadıloğlu, “Göreve geldiğimiz günden beri tamamen bunlara yönelik olarak çalışıyoruz. Yüzme havuzlarımız, Şehitkamil Kültür Merkezi, Dülük Tabiat Parkı, Anneler Parkı gibi çalışmalarımız bunlara birebir örnektir. Bu dönem de bir sanat merkezi üzerinde duruyorduk. Nüfusu iki milyonu aşmış bir Gaziantep'te sanat galerisi yoktu. Sadece Kültür Müdürlüğü'nün kütüphanenin içerisinde bir sanat galerisi var. Yine özel sektörün yapmış olduğu bir sanat galerisi var. Ama bunlar düzayak yaya yolu üzerinde değil. Bizim derdimiz sanat galerilerinin ilgili-ilgisiz herkesin dikkatini çekmesi ve etkilenmesini sağlamaktı. Şehirdeki hayata ve kültüre bakış açısını değiştirip kültür seviyesini biraz daha yukarıya çıkarabilmekti. O yüzden düzayak olması önemliydi” dedi.


 
MUSİKİ CEMİYETLERİ BU MERKEZDE TOPLANACAK
 
Gaziantep’i ‘Mu****inas bir memleket’ olarak değerlendiren ve Sanat Merkezi’nde de özellikle buna dikkat ettiklerini, bu mu****inaslığı daha da canlandırmaya gayret ettiklerini belirten Fadıloğlu, “Özellikle Türk Sanat Musikisi'ne vakıfiyeti bizim ve bizden önceki kuşakların çok fazla meylettiği bir alan. Gaziantep'te şu anda sekize yakın Türk Müziği korosu bulunan cemiyetler, Tasavvuf Musikisinin bulunduğu cemiyet ve Halk Müziği'yle ilgili bir grubunun olduğunu araştırdık. O yüzden mekanda Sanat Galerisi olmasını ve özellikle Türk Musikisi'ne hizmet edecek bir salonunun olmasını arzu ettik. Bu ana fikirle yola çıkınca o caddeyi de hareketlendireceğini düşündük” diye konuştu.
 
HER HAFTA KONSER OLACAK
 
Resmi açılış yapıldıktan sonra Sanat Merkezi’nde her hafta musiki konseri olacağı konusunda müzikseverlere müjde de veren Başkan Fadıloğlu, “Amacımız Gaziantep’teki musiki cemiyetleriyle irtibata geçtikten sonra her Cuma ve Cumartesi günü mutlaka solo veya koro konserler vermek. Diğer taraftan alt sergi salonunda yıllık etkinlik çerçevesinde faaliyetlerde bulunmak” dedi.


 
ULUSAL YARIŞMADAKİ BİRİNCİ PROJE
‘ŞEHİTKAMİL SANAT MERKEZİ’ OLDU
 
Sanat Merkezi’nin ulusal çapta düzenledikleri yarışmanın sonucunda birinci olan mimari eserin uygulaması olduğunun altını çizen Başkan şöyle konuştu; “'Her şeyi biz biliriz' demedik 'İşi bileni biliriz' mantığıyla hareket ederek Mimarlar Odası'yla çalışma yaptık. Proje yarışması fikri onlardan çıktı. Biz de ulusal bir yarışma yaptık. Türkiye'nin çok çeşitli vilayetlerinden 65'e yakın proje katıldı. Bugünkü uyguladığımız proje birinci seçildi. Ancak belirli kıstaslar belirledik. Öncelikle esnafa hareketlilik verecek unsurlar düşünülmeliydi. Nitelikli salonu olan bir sanat galerisi, prova salonu, musikiyle ilgili eğitimlerin verilebileceği sınıflar, bunun yanı sıra da Geleneksel Türk El Sanatlarına yönelik olarak tezhip, ebru, hat sanatına yönelik olarak faaliyetlerin olabileceği bir mekan olmalıydı. Ayrıca gençlerin toplanabilmesi için nitelikli bir kütüphane de olmalıydı. Taleplerimiz bunlardı. Aynı firma uygulama projesini de yaptı. Gaziantepli bir firma yaptı ve süresinden önce de bitirdi.”
 
SERGİ İÇİN KEPENKLİ SİSTEM
 
“Bu merkezi yaparken Türkiye’de olmayan örnek bir proje hayata geçirdik” diyen Fadıloğlu, sergi için kepenkli sistem geliştirdiklerini de söyledi. Bu sistemin tamamen ihtiyaca binaen spontane geliştiğini ve özel çalışma yapıldığını kaydeden Fadıloğlu, “Binanın şantiyesini hemen hemen günlük ziyaret ettik. İnşaat safhasında şayet düzeltilmesi gereken bir yer varsa müdahale ederiz. Aşağıdaki tavan yüksekliğinin çok fazla olması sebebiyle akslarda bir değişiklik yapmak istedik. Kepenk metoduyla yukarıya inip çıkan mekanizmalarla bir şeyler yapılabilir mi diye istişarede bulunurken mühendis arkadaşlar deneme yapmak istedi. Konstrüksiyonu nasıl hafifletiriz, sallanmasını nasıl ortadan kaldırabiliriz, yukarıya çıktığında düşmemesi için emniyet tedbirlerini nasıl alabiliriz diye bütün detaylarına tekrar AR-GE yapmış gibi kafa yorduk” ifadelerine yer verdi.


 
KAPASİTEYİ BEŞ KATINA ÇIKARACAK SİSTEM
 
Kepenkli sistemin, salonun çok maksatlı kullanılmasında birebir etkili olduğunun da altını çizen Başkan, “Çok güzel bir sistem oldu. Normal dükkanların kepenklerinde kullandığı halatlı sistemden bir sistem. Böylece normal kapasitemizi beş katına çıkaracak bir sergileme alanı oluşturduk. Hem de şık durdu. Resim sergisinin haricinde plastik sanatlara yönelik olarak da sergiye elverişli bir alanın oluşmasına müsaade eden bir sistem. Masa üzerinde sergilenmesi gereken eserler varsa kepenkler yukarıya kaldırılıyor ve alan genişletiliyor. Çok maksatlı alan olarak kullanabiliyoruz” dedi.
 
GENÇLERE FİBER OPTİKLİ KÜTÜPHANE
 
Sanat Merkezi’nde gençlere fiber optikli internete sahip olabilecek 80 kişilik kütüphane yaptıklarını vurgulayan Fadıloğlu, gençlere ‘Kafe’ müjdesi de vererek şöyle konuştu; “Kütüphaneye gelen gençlerin toplanıp sohbet edebilecekleri, minik ihtiyaçları da görebilecekleri küçük bir kafe planladık. En kısa sürede hizmete girecek. Çok nitelikli yüksek hızlı internetle dünyanın her noktasına erişebilecek şekilde fiber optik alt yapı da hazırlıyoruz. Yaklaşık 80 kişilik bir kütüphane. Ve 10 kişinin rahatlıkla bilgisayarla çalışabileceği bir ortam olacak.”
 
ASANSÖR İZDİHAMIN ÖNÜNE GEÇECEK
 
Sahneye asansör sistemiyle iniş-çıkış yapılabilmesi için dizayn yapıldığını belirten ve böylelikle konserlerde yaşanabilecek olası izdihamların önüne geçilebileceğini söyleyen Fadıloğlu, “Asansörlü sistemle sanatçılar direkt olarak asansörle kulislerine inip çıkabileceği ve kimseyle karşılaşmayacağı şekilde dizayn yapıldı. Yine dekorların hiç kimseyi rahatsız etmeden yükleme-boşalma yapılabileceği alanlar düşünüldü. En ince detaylarına kadar düşünüldü. Engelli erişimi de unutulmadı tabi” ifadelerini kullandı.


 
BETONARME ÜZERİNE ÇELİK BİNA
 
Şehitkamil Sanat Merkezi’nin Türkiye’de tek ve ülkeye örnek bir bina olduğunun özellikle altını çizen Belediye Başkanı, betonarme yapının üzerine çelik konstrüksiyon olarak yapılmış dikkat çekici özellikte olduğunu kaydetti. Başkan, binayı çelikten yapma nedenlerini de şu sözlerle anlattı; “Altı betonarme olan bir binanın üzerine çelik bina yapılmış Türkiye’deki tek ve örnek bir bina. Alttaki iki kat betonarme. O zaman yaparken statik yükünü ona göre yani 3 kata göre hesap etmiştik. Üzerine de binaya daha fazla yük vermesin diye çelik olarak yaptık. Sanat galerisi, salon, kütüphane ve dersliklerin tamamı çelikten. Dışardan bakıldığında çelik görünmez ama o bina tamamen çelik konstrüksiyon olarak yapıldı. Örnek bir proje. Yine çatısı sifonik sistemlerin kullanıldığı için Gaziantep’te örnek.”
 
SANAT MERKEZİ’NİN SÜSÜ
SOYUT SOL ANAHTARI VE DOĞAL MANTAR AĞACI
 
Sanat Merkezi’ne yakışır dekorlar da ihmal edilmedi. Merkeze girişteki demir sol anahtarı dikkat çekerken, arkasındaki ağacın doğal mantar ağacı olduğunu söyleyen Fadıloğlu, “Girişteki bahçesinde demir işçiliğiyle çok güzel yapılmış sanat eseri mevcut. Soyut bir sol anahtarı. Arkasında ise çok eski ve özel bir mantar ağacı var. Şişelere tıpa olarak kullanılan doğal mantar ağacı. Çünkü spesifik bir şey olsun istedik. Sıradan bir şey olsun istemedik” dedi.
 
MİLLİ MAÇLAR VE DERBİLER RAHATLIKLA İZLENEBİLECEK
 
Milli maçlar ve derbilerin Sanat Merkezi’nde rahatlıkla izlenebileceği belirten Başkan, bunun için 200 kişilik amfinin önüne dev ekran yerleştirdiklerini söyleyerek, “Yaklaşık 200 kişilik bir amfi, önünde de dev bir ekran var. Orada gençlerin milli maçları ve derbi maçlarını izleyebileceği bir altlık hazırladık. Yazın orası herkesin toplanma merkezi olacak. Her türlü etkinlikten faydalanabilecekleri bir mekan” ifadelerini kullandı.
 
ŞARJLI ARAÇLAR DA DÜŞÜNÜLDÜ
OTOPARKA TRAFO YAPILDI
 
Otoparkın iki katlı ve 300 araçlı olduğundan bahsederken gelecek teknolojisinin de düşünülerek şarjlı araçların unutulmadığına da vurgu yapan Fadıloğlu, “İki katlı 300 araçlık otoparkı da var. İleriye yönelik elektrikli yani şarjlı araçların artması düşünülerek dizayn edildi. Trafosu ve sistemleri hazır. Araç otoparka bırakıldığında şarj edilebilecek altlıklar da hazırlandı” dedi.
 
AÇILIŞTA İMZA GÜNÜ DE OLACAK
 
Resmi açılışta imza günü de yapacaklarını kaydeden Başkan Fadıloğlu, şöyle devam etti; “Gaziantepli bestekar ve söz yazarlarının oluşturduğu ne kadar Gaziantepli sanatçı varsa, bütün eserlerini kitap haline getirdik. Açılışla birlikte imza günü de yapacağız. Yazarlarına imzalattırarak vatandaşlarımıza dağıtacağız. Tüm nota ve güfteleriyle birlikte tamamı hazırlandı ve kitap haline getirildi. Açılışla beraber onun da startı verilmiş olacak.”
 
Toplam 5 bin 550 metrekare büyüklüğünde inşa edilen Şehitkamil Sanat Merkezi’nin içerisinde; 400 kişilik çok amaçlı salon, sergi salonu, açık amfi alanı, VİP salonu, prova salonları, telli çalgılar, vurmalı çalgılar, ses ve piyano atölyeleri, fotoğraf, ebru, resim, hat atölyeleri, kütüphane, yönetim ofisleri ile kafeterya bulunuyor.


HABER//NARİN DEMİRCİ

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler