USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Mobil

Gaziantep mutfağı başarısını kutluyor

Gaziantep mutfağı başarısını kutluyor
13-02-2016 17:45
Gaziantep

Gaziantep'in UNESCO tarafından 33 ülkeden 47 şehrin içinde yer aldığı Dünya Etkin Şehirler Ağı'na Gastronomi kategorisinde dahil edilmesi, İstanbul'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da yer alacağı özel bir protokol yemeği ile kutlanacak.

Gaziantep'in yöresel yemeklerinin tanıtılacağı program, 20 Şubat Cumartesi akşamı İstanbul Çırağan Palace Kempinski’de düzenlenecek. Gaziantep mutfağının Anadolu mutfak kültürünü yansıtan en seçkin örneklerinin İstanbul’daki Gaziantepli şeflerin hazırlayacağı, Çırağan Oteli mutfak ekibinin özel sunumlarla servis edeceği akşam yemeğine, Gaziantep’i Geliştirme Vakfı GAGEV adına Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ev sahipliği yapacak.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da yer alacağı geceye ayrıca TBMM Bakanlar Kurulu üyeleri, UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Avrupa Yatırım Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, Gaziantepli milletvekilleri, yerel-ulusal ve uluslararası basının önde gelen isimleri, yerli ve yabancı şefler, akademisyenler, Gaziantepli sanatçılar, kanaat önderleri ve gastronomi alanındaki STK temsilcileri davet edildi. Gaziantep mutfağının kazandığı bu haklı başarının kutlanacağı protokol yemeğine ayrıca UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’nda yer alan diğer kentlerden ve Gaziantep’in kardeş şehirlerinden de temsilcilerin de katılması bekleniyor. Aynı günün sabah saatlerinde İstanbul Çırağan Palace Kempinski’de düzenlenecek Gaziantep’e özgü yöresel lezzetlerin sunulacağı kahvaltıda Gaziantep Valisi Yerlikaya ve Fatma Şahin, yerli ve yabancı basın mensuplarıyla bir araya gelerek konuyla ilgili soruları cevaplandıracak. Protokol yemeğinde davetlilerin beğenisine sunulacak olan ve Gaziantep gastronomi kültürünün en değerli ögelerini barındıran yöresel yemekler arasında Arap köfte, kabaklama, ekşili taraklık, incikli firik pilavı, baklava ve zerdeli sütlaç gibi lezzetler yer alacak. Dünya Gıda Örgütü tarafından 2016 yılının Dünya Bakliyat Yılı ilan edilmesi nedeniyle menüde Gaziantep’in sahip olduğu bakliyat zenginliğinin tanıtılması adına maş ve loğlaz piyazı, dağlı leblebi gibi lezzetlere de yer verilecek.

"GAZİANTEP’İN BU BAŞARISINI TAÇLANDIRACAĞIZ"

Konuyla ilgili açıklama Fatma Şahin, kültürü, malzemeleri, mutfak araçları ve yapım teknikleriyle kaynağını bereketli Anadolu topraklarından alan Gaziantep mutfağının bu unvan sayesinde dünyaya tanıtılacağını belirtti. Bu durumun yeni sorumluluklar yüklediğini ifade eden Şahin, "Bu sorumlulukların her birinin sınavından, alnımızın akıyla çıkacağımıza yürekten inanıyoruz. 20 Şubat akşamı gerçekleştireceğimiz ve Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’nun da katılımlarıyla bizleri onurlandıracağı kutlama yemeği ile Gaziantep’in bu başarısını taçlandıracağız. Bu onuru layıkıyla üzerimizde taşırken, başarımızda büyük katkısı olan ve bereketini bizden hiç esirgemeyen Anadolu topraklarının ve Anadolu kadınlarının, analarımızın, ninelerimizin hakkını teslim ediyor, her birinin el emeğini öpüp başımıza koyuyoruz" dedi.

Vali Yerlikaya da geleneksel mutfak kültürünü koruyup yaşatmanın herkesin görevi olduğuna işaret ederek, “Gaziantep özelinde, kültürlerin harmanlanması ile zenginleşen Anadolu mutfak kültürü, arkasında binbir derin hikâyenin izlerini taşıyan şefkatli kollarıyla tüm dünyayı kucaklayacak. Gaziantep’in zengin mutfak kültürünün yanısıra, barındırdığı antik kent Zeugma gibi değerleriyle Anadolu’dan dünyaya uzanan bir lezzet ve kültür köprüsü olmasını hedefliyoruz” dedi.

20 Şubat 2016 akşamı gerçekleşecek kutlama yemeğinde davetliler, Gaziantep mutfağının eşsiz lezzetlerini seçkin bir atmosferde deneyimleme şansı bulurken, Gaziantep’in dünyanın önde gelen gastronomi şehirlerinden biri olmasına giden yolda önemli bir adım daha atılacak. 2004 yılından bu yana sürdürülebilir kentsel kalkınmada yaratıcılık mevhumunu ön planda tutan şehirleri belirleyerek, onların arasında bir çeşit işbirliği ağı oluşturan UNESCO‘nun çalışmaları sonucunda 116 kent bu ağa dahil edildi. İlk çiftçi toplumların ortaya çıktığı “Bereketli Hilal” olarak adlandırılan Mezopotamya topraklarına yakınlığıyla bilinen Gaziantep’in bu başarısı, Türkiye’nin gastronomi alanında hak ettiği yeri alması adına bir milat niteliği taşıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler