USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Röportajlar

Gaziantep ‘in beşi bir yerdeleri

Gaziantep ‘in beşi bir yerdeleri
24-10-2015 08:02
Gaziantep

Gaziantep’in ileri gelen ailelerinden Özkaya Ailesinin gelinleriler…

Hiçbir maddi kaygıları yok, beklentileri de..

Sosyal statü kazanmak gibi bir amaçları da yok…

Sadece kadınlarımızın   eğitimi için, çorbada tuzları olsun dertleri…

**

Kalıp değil bir fikir…
Elmas sorguçlu fakir;
Açıkta sırrı bakir;
Kadın…

Çölde kaçan bir serap;
Yönü kementli mihrap…
Madeni som ıstırap;
Kadın…

Dipsiz hasrete tuzak;
En yakınken en uzak….
Tadı zehrinde erzak;
Kadın…

Bir işaret, bir misal;
Ayrılık remzi visal…
Allah’a yol bir timsal;
Kadın…

Necip Fazıl Kısakürek

**

Bu hanımefendiler, eşine az rastlanan bir projeye imza atarak bir araya gelen Şeyda,Tuba,Nurhan,Esin ve Nalan Özkaya ;beş elti ve el işi göz nuru çeyizlik eşyaların geliri ile yardıma muhtaç ailelerin çocuklarını okutabilmek için emeklerini ve yüreklerini ortaya koyan Gaziantep’in nadide hanımefendileri..

Yönetim kurulu başkanlığını Nalan Özkayanın yaptığı Elti’s Mağazasına girdiğimizde, bizleri gerçektende mükemmeli yakalayabilmiş, hepside birbirinden şık, değerli hanımefendiler samimi,sıcak bir şekilde karşılıyorlar.Evet onlar birer satıcı ama, kendi çabalarıyla oluşturdukları ürünleri pazarlayarak yardıma muhtaç insanlara ulaşabilmenin arasındaki birer köprü satıcıları,gönül erleri..

Hepinizi tek tek tanımayı çok isteriz ama sözcünüz olarak Nalan Hanım konuşacaklar herhalde?

_Evet Elti’s mağazasının aynı zamanda da yönetim kurulu başkanıyım.

Bildiğim kadarıyla beş elti bir araya gelince altın günü kurarlar.Siz ise bir işletme ve atölye açmışsınız? tuhaf değil mi?

_Şöminemin duvarına bir dekorasyon çalışması düşünüyordum.Tuba Hanımda bana bazı fikirler verdi.Altı ay değişik objeler üzerinde çalıştım.Kafama bir şeyi takınca mutlaka sonlandırmalıyım.Ve yaptım da.Ortaya çıkan iş benimde çok hoşuma gidince devamı olsun istedim.Sonra bu becerimi nasıl değerlendirebilirim diye düşünmeye başladım.Ve gördüğünüz gibi Elti’s projesi ortaya çıktı.

Eltilerinizle bu işe girişirken anlaşmazlık çıkar diye çekinmediniz mi?

_Kesinlikle.Bizler önce dostuz,kardeşiz,arkadaşız..Birbirimize karşıda her zaman saygıyı muhafaza ederiz.İşimizde de bu durum devam ediyor.

Mağaza açma fikri kimden çıktı?

_Şeyda Hanımın annesinin de görev aldığı bir vakıf çalışmasına bizde el işleri çalışmalarıyla destek vermiştik.Bu bizi çok mutlu etmişti.Yaptığımız ürünlerin de rağbet görüp satıldığını öğrenince neden bizde yapmıyoruz dedik ve kolları sıvadık..Sonuçta yapıp satamamakta var tabiî ki..

Eğitiminiz var mı bunun için?görüyoruz ki birbirinden güzel,emek ve bilgi isteyen özel çalışmalar var burada?

_Hayır yok.Hepimiz de ev hanımıyız.Ama aileden gelen el becerilerimiz var.İşin içine zekanızı be bilginizi katarsanız aslında çokta zor değil.Yeter ki yapmak isteyin.Biz eltiler olarak bir vicdani rahatsızlık yaşıyorduk.Bir boşluğumuzun olduğunun farkındaydık ama adını koyamıyorduk.Sonra bizdeki bu eksikliğin “ÜRETKENLİK ”olduğunu fark ettik.Ve işe koyulduk.Ayrıca aölyemiz ve burada çalışan arkadaşlarımız var.Tam bir ekibiz anlayacağınız.

Ama şahsım adına söyleyeyim ben bu konularda çok yeteneksizim. Bunları yapabilmek bana imkansızmış gibi geliyor.Eğitim şart diyorum..

_Aksine bir kadın başarmak isterse muhakkak ki başarır.Mesela Tuba Hanım ben bu işlerden anlamam hesap işleriyle ilgilenirim, diye baştan bize söylemişti.Ama şimdi o kadar güzel tablolar yapıyor ki kendisi bile şaşırıyor.Bir kadın yeter ki istesin ve aklına koysun.Yapamayacağı hiçbir iş yoktur.Her kadın bir yetenektir.

Çalışma sisteminizi nasıl ayarlıyorsunuz? karar mekanizması kim?

Şeyda Hanım pazarlamaya,Tuba Hanım hesap işlerimize bizlerde satış ve idare işerine bakıyoruz.Ve birbirimizin yerine de bakabiliyoruz.Hem sosyal ilişkilerimize devam edebiliyoruz hem de işlerimizi yönetiyoruz.

Bu kararı alırken eşleriniz ve çevreniz nasıl tepki verdiler?

Açıkçası eşlerimiz çokta sıcak bakmadılar. İhtiyacınız yok ne gereği var gibilerinden. Galiba biraz da başaramıyacağımızı zannettiler.Ama bizim sorunumuzun maddi olmadığını bizlerin bu işe başlarken gerçek amaçlarını öğrendiklerin de ise desteklerini esirgemediler.Ama ilginçtir,bazı dostlarımızdan halen olumsuz tepkiler alıyoruz.İnsanlar olaya ne yazık ki sadece maddi ve çıkar penceresinden bakıyorlar.Bazı insanlara yardım etmek amacıyla böyle bir işe soyunmamız anlamsız dahi geliyor..

Ne kadar acı değil mi?böylesine sosyal bir sorumluluk her bireyin yüreğinde olmalıdır.Çünkü bizler sadece kendimizi düşünür ve çevreden bi haber yaşarsak gün gelir kaçtığımız sorumluluklar toplumsal bir patlama olarak çıkabilir karşımıza..

Tabiki..bizler ne kadar önemsemesek de aslında yaşamımızın bir noktasında mutlaka umursamadığımız sorumluluklarla yüzleşmek zorunda kalabiliriz.Mesela okuma imkanı olmadığı için toplumdan soyutlanmış bir insan karşımıza bir gün bir toplum suçlusu olarak çıkabilir.Halbuki imkanlarımız varken yardım etmiş olsaydık hem kendisi için hem de toplum için pırıl pırıl bir birey kazanılmış olacaktır.Ama tabiî ki bunları bazılarına anlatmak biraz güç oluyor..

Yaptığınız ürünler gerçektende çok güzel ve farklı. Ayrıca sizin el ürünlerinizde var.Gerçektende maharetli eltilersiniz.Buraya ilk gelen bir müşteride neyi gözlemliyorsunuz?

İnsanlar öncelikle farkındalık, titizlik ve özellik arıyorlar.Piyasa da aynı olan ürünler pekte ilgilerini çekmiyor.İşte bizde tam burada devreye girip onlara hayallerindeki farkındalığı sunuyoruz.Evde kendilerine ait el işlerini bize getirip yeniden tasarlamamızı istiyorlar.Gördükleri sonuç karşısında hayranlıklarını ve mutluluklarını görmek bizlere de iyi geliyor.

Kişiye özel tasarım da sanırım bir diğer farkındalığınız..

Evet. Burada gördüğünüz ürünlerin hepsi tekdir,kişiye özeldir.Başka bir yerde aynısını göremezsiniz.Ayrıca talebe göre kişiye özel çalışmalar yapıyoruz.Yine onlarda tek oluyor.İlerde yaptığımız özel koleksiyonlarla bir defile de düşünüyoruz.

Bu işteki hedefiniz nedir?

Hedefimiz bundan sonra marka olmak ve başka illerde bayi açmak. Zaten yurt içi siparişlerimiz çok fazla ve her geçen günde artarak devam ediyor.Ürünlerimiz gerçektende çok beğeniliyor ve rağbet görüyor.Artı günümüzde el sanatlarına olan ilgi giderek artmaya başladı.

Yaptığınız işler çok güzel ve farklı..Gaziantep te de bir ilk..Tabi şimdi burada kazandıklarınızı beş elti nasıl paylaşır ,nerede harcar diye de sormasam olmaz..

Kendi şirketimizin kurduğu ama basında dillendirmekten hoşlanmadığımız hayır amaçlı ve ailemizin finas ettiği derneğimize bizlerde bir katkıda bulunmayı istiyorduk.Eşlerimiz bu işi yönetiyorlardı ama zamanlarının kısıtlı olmasından dolayı aksaklıklar yaşandığından bizlere bıraktılar.12 yıllık bir mazisi olan GÜRTEKS’in bir vakıf olmasını arzuluyoruz.Elti’in bütün gelirleri de zaten derneğimize hayır olarak akacak.

Tamamı mı?

Evet bütün bu çalışmaların gelirinin tamamı eğitime aktarılacak.Aslında dillendirmekten çok hoşlanmıyoruz ki biz bunları reklam olsun diye yapmıyoruz ama siz ısrar ettiğiniz için belirtiyoruz hedefimizde okul ve yurt gibi önemli projeler var.

Biz şehrimizdeki eksikliklerin farkındayız ki buda eğitimdir. Elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağız.

Eğitim yardımları sadece kadınlar için mi olacak?

Önceliğimiz şimdilik sadece kadınlarımıza yönelik olacak.Çünkü okumak isteyip de ailesinin maddi imkansızlıkları yüzünden mahrum kalan ve sonunda evlendirilen kadınlarımız çok fazla..Ama ileride erkek çocuklarımızı da bu kategoriye almayı hedefliyoruz.Zaten bu mağaza ve yapılan bütün bu işler tek bir amaca hizmet ediyor:” Gençlerin eğitimi”

Sizleri tanımak ve böylesine kutsal bir amaç için bir araya gelmiş güzel hanımlarımızla tanışmak beni de çok mutlu etti.Siz bu alanda ilimiz adına bir örneksiniz.Umarım sizin açmış olduğunuz bu kutsal yoldan imkanı olan diğer hanımlarımızda gelir ve ilimiz gerçek anlamda hat ettiği statüye kavuşur.Kutluyorum hepinizi.Siz Nalan Hanım Design Elti’s Yönetim Kurulu başkanı olarak okurlarımıza neler söylemek istersiniz?

Ailemiz, geçmişine dair çok emek veren,çok çalışan bir ailedir.Bizlerde eşlerimizden bu çalışma şevkini örnek aldık.Ev hanımı olara fiilen üretmenin mutluluğunu yaşamak istedik.Üretip yardım etmek yardım eli uzatmak içinde bir araya gelip bu işe başladık.İnşallah buradan elde edeceğimiz tüm gelirler,gençlerimizin eğitimine yönelik bir katkı olacaktır.Biz bu işi severek gönülden yapıyoruz.Huzurluyuz,mutluyuz.Bunu imkanı olan tüm hanımlarımızın da yaşamasını arzularız.

Ayrıca çocuklarımızda bizlerin yaptıkları işi gözlemleyip örnek alıyorlar.Hayatın hiçte güllük gülistanlık olmadığını da görerek büyüyorlar.Anne olarak ta çocuklarımıza sosyal açıdan örnek olmanın mutluğunu yaşıyoruz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler