USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Mobil

Gaziantep Büyükşehir kendi elektriğini üretecek

Gaziantep Büyükşehir kendi elektriğini üretecek
13-06-2017 06:53
Gaziantep

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, güneş enerjisi ve rüzgar enerjisinden sonra biyogaz enerjisini kullanmak için de düğmeye bastı.

Şahin, yaptığı açıklamada, Türkiye’de bir ilki gerçekleştireceklerini belirterek, “Raylı sistemin ciddi bir elektrik gideri var. Belediyeye bağlı tüm tesislerin elektrik giderlerinde kullanacağımız bir tesis kuruyoruz. Bu sistemle elektrik ihtiyacının yüzde 60’ını çözmüş oluruz. Belediye elektriğini kendisi üretecek" dedi.

Türkiye’de, yenilenebilir enerji kaynağı olan biyogazın önünün açık olduğunu söyleyen Şahin, "Almanya’da yaklaşık yüzde 13 konutun ihtiyacı biyogazdan üretiliyor. Almanya’da toplam biyogaz üretimi 2.5 tane nükleer santralin karşılığına denk geliyor. Biyogazda var olan, herhangi bir madde üretimine ihtiyacınız olmadan hayvansal bir atıktan ürettiğiniz elektrik. Türkiye’de çok yeni, biyogaz derneği ile de ciddi çalışmalar yapıyoruz. Onların en çok sevindiği şey ilk kez devlet eliyle biyogaz tesisi kurulması. Sektör çok yönlü fakat Türkiye’de ciddi manada önü açık bir sektör. Türkiye’de ilk kez belediye ve kamu sektörü olarak bir biyogaz tesisi kuruluyor. Ciddi bir fabrika kuruyoruz" şeklinde konuştu.

Üretilen gübreler çiftçiye ücretsiz olacak

Biyogaz tesisi ile üretilen gübreleri çiftçiler alışana kadar ücretsiz vereceklerini aktaran Şahin, tesisin elektirik ürettikten sonra atığının katı ve sıvı gübre olacağını kaydetti.
Bunu Tarım Daire Başkanlığı ile beraber bir projeye dönüştürerek çiftçilere önce ücretsiz olarak vereceklerinin müjdesini veren Şahin, “Çiftçilerimizin sıvı gübreye alışma süreci biraz zor olacak, çünkü normalde alışılan katı gübre. Sıvı gübreye alışılınca bu gübreden daha çok verim alınabilecek. Gübrelerimizi ücretsiz vererek hem yaptığımız işi çiftçilerimize tanıtmış olacağız hem de sıvı gübreye alıştırmış olacağız. Belirli bir süre sonra burası bir ticari işletmeye döneceği için bir ücretlendirme olacaktır” diye konuştu.

Enerji ve yenilenebilir enerjinin önemli bir değer olduğunu hatırlatan Fatma Şahin, “Güneş enerjisinde 1 MW’ını tamamladık. Rüzgar enerjisindeki sürecimiz de devam ediyor. Biyogaz kalmıştı onun için de projeleri hazırladık, Ankara’dan finansmanımızı aldık. Bu şekilde yenilenebilir enerjide üçünü de tamamlamış olduk. Bizim amacımız halka ve özel sektöre farkındalık katmak. Bir yandan da sosyal sorumluluk projelerimiz oluyorlar. Enerji üretmek elbette önemli ama bizden sonra özel sektöre geçmesi gerekiyor. Biz bir vizyon oluşturmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

13 milyon TL’ye mal oldu

Hayvansal atıkların hepsinin kullanılabilmesi için özel sektörün de biyogaza yönelmesi gerektiğine dikkat çeken Şahin, "Projemiz sayesinde tamamıyla geri dönüşüm sağlanıyor. Hayvansal atıklar gübre olarak değerlendiriliyor ama gübre olarak kullanılabilmesi için de öncelikle bir işlemden geçmesi gerekiyor. Biz bu işlemi tesisimiz ile sağlayacağız. Özellikle tavuk gübresi çok ciddi bir sorundur, tamamen çevre kirliliğine neden oluyor, o sorunu da çözmüş olacağız. Biz kurduğumuz bölgede hayvansal atıkların yüzde 40’ını kullanıyoruz. Yüzde 60’lık kapasite hala duruyor. Özel sektörün bunun farkına varması lazım, yüzde yüze ulaşmamız için onlarında bu işin içine girmesi gerekiyor" dedi.

Tesis hakkında bilgi veren Şahin, “Bütün çed raporlarımızı, enerji bağlantısı ile ilgili raporlarımızı aldık. İhalemizi yaptık, yeterince firma katılımı oldu, yeterli olan firma ile 13 milyon TL ile işi ihale ettik. Çalıştığımız firma işinde deneyimli olan bir firma o yönden kendimizi şanslı hissediyoruz. Onlar da bizimle aynı heyecanı paylaşıyorlar. En iyisini yapma çabası içerisindeyiz. Şu an temelleri kazdık, betonlarımızı döktük, yalıtımlarımızı yaptık, temeli döktük. İnşaat artık düzene bindi. Gelecek sene Ağustos gibi bitirmeyi planlıyoruz. Faaliyete girdikten sonra 1-2 ay deneme sürecimiz olacak sonra da elektriği basacağız" ifadelerine yer verdi.

Üretilen elektrik raylı sistemde kullanılacak

Projeye başlamadan önce ham madde ihtiyacını karşılayabilmek için çiftçilerle görüşüp anlaşma imzaladıklarını belirten Fatma Şahin, “Bu proje başlamadan önce tek tek besi çiftlikleri gezdik. Çiftçimiz ile konuşmalarımızı yaptık, hepsiyle karşılıklı sözleşme ve protokol imzaladık. Ham maddeyi garanti altına almadan projeyi hayata geçiremezdik. Ön fizibilite süreci çok uzun sürdü, 1 sene bununla uğraştık. Hepsinin atıklarını topladık, testlere gönderdik kuru ve yaş ağırlıkları ve oluşabilecek metan gazı bilgilerini aldık.” dedi.

Türkiye’deki belediyelere örnek bir proje olduğunu ifade eden Şahin üretilen elektriğin belediye için kullanılacağının altını çizerek,“Bu enerjiyi öz tüketim olarak kullanacağız. 1 MW’lık başvurularda belediyenin giderlerini göstererek öz tüketim yapıyoruz. Raylı sistemin ciddi bir elektrik gideri var, belediyeye bağlı tüm tesislerin elektrik giderlerinde kullanacağımız bir tesis. Bu sistemle elektrik ihtiyacının yüzde 60’ını çözmüş oluruz. Belediye elektriğini kendisi üretecek" şeklinde konuştu.

Mısır üretiminin önemsenmesi gerektiğine de dikkati çeken Şahin, “Benim en büyük hayalim çiftçiyi mısır üretimine yönlendirmek. Çiftçiye gübresini verdiğim zaman büyük bir katkıya dönüşecek. Tarım Daire Başkanlığı ile ortak bir projeye dönüştürerek tohumunu da verebiliriz” diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler