USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Röportajlar

DİLEYİN BİZDEN NE DİLERSENİZ

DİLEYİN BİZDEN NE DİLERSENİZ
15-10-2018 09:55
Gaziantep

Oyuncu Alper Türedi tarafından 2014 yılı Mayıs ayında Facebook grubu olarak başlatılan iyilik hareketi, 2016 yılı Kasım ayında “Bir Dileğim Var Alper Türedi Derneği” olarak yoluna devam ediyor. Şu an 557 bin civarında gönüllüsü bulunan derneğin 18 ilde temsilcisi var. Gaziantep’te ise 3 temsilci görev yapıyor.

“Yaşama tutunmaya çalışan bir çocuğu en son ne zaman sevindirdiniz?” sloganıyla lösemi ile mücadele eden çocuklar için yola çıkan dernek daha sonra kapsamını genişleterek tüm hasta çocukların, özel çocukların ve ihtiyaç sahibi çocukların yüzünü güldürmeye devam ediyor. Mutluluk duygusunun tedavi sürecini olumlu etkilediğini dile getiren Derneğin Yönetim Kurulu üyesi ve saymanı Hatice Zühal Öngen, Hakimiyet Gazetesi'ne yaptığı özel açıklamada derneğin işleyişinden, yaptıklarından ve yeni projelerinden bahsetti.
 
EN ÖNEMLİ ÖZELLİĞİMİZ ŞEFFAFLIK
 
Öngen; “Başta grubumuzun, şimdi derneğimizin en önemli özelliği şeffaflıktır. Takdir edersiniz ki bu ülkede kötü amaçlı birçok dernek oldu. İnsanların haklı olarak dernek adı geçen kuruluşlara karşı tereddütleri var. Biz attığımız her adımı sosyal medya hesaplarımızda fotoğraf ve video olarak paylaşıyoruz. Böylece gönüllülerimiz verdiklerinin nereye gittiğini ve hediyesini aldığı anda meleğimizin gözündeki ışıltıyı görebiliyorlar. İşte tüm çabamız o gözlerin gülmesi. İyilik hareketinin şeffaflığından rahatsız olan bazı kurum ve kuruluşların yaptığı şikayetler nedeniyle dernekleşme kararı aldık. Derneğimiz işleyiş ve mali açıdan denetlenen bir yapıdadır. Artık derneğin resmi hesaplarına nakit yardımlar da yapılabiliyor. Bağışlarda açıklamaya isminizin yazılması bizim için önemli. Eğer özel bir kampanya için para gönderiyorsanız açıklamaya hangi amaçla gönderdiğinizi belirtmeniz gerekir. Bu durumda o kampanya için gönderilen yardım asla başka bir amaçla kullanılmaz. Örnek vermek gerekirse Van’daki bir okulun öğrencilerine yapılacak yardım söz konusu ise açıklamada “Van için” diye; Muş’taki okul için ise “Muş İçin” belirtilmesi gerekiyor. İşte bu nedenle her yaptığımızı belgeliyoruz ve yayınlıyoruz” dedi.  
 
YÜZ GÜLDÜRDÜKÇE MUTLU OLUYORUZ
 
2014 yılında Tiyatro ve dizi oyuncusu Alper Türedi tarafından başlatılan Bir Dileğim Var isimli iyilik hareketinin 2016 yılında ise Bir Dileğim Var Alper Türedi Derneği olarak çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Öngen, Alper Türedi’nin çocuklarla çok güzel diyalog kurduğunu ve sohbet sırasında "Dile bizden ne dilersen" diye sorduğunu söyledi.  “Sadece maddi birşey değil her şey isteyebilirler" diyen Öngen şöyle devam etti: "Bir ünlüyle fotoğraf çektirmek isteyen, bir sporcuyu görmek isteyen bile oluyor. Çok şükür şimdiye kadar yerine getiremediğimiz bir dilek olmadı. Bizim işimiz çocuklarda anlık mutluluk yaratmak. O nedenle çocuklara kullanılmış eşyalar vermiyoruz. İstiyoruz ki; ilkini onlar kullansın, yepyeni giysileri olsun. Yeni oyuncaklarla oynasınlar.”

İMECE USULÜ YARDIMLAŞMA
 
Dernek gönüllülerinin imece usulü ile iş yaptıklarını kaydeden Dernek saymanı, "Midyat'ta kütüphane yapmıştık. Alper bey oraya gittiğinde oradaki kız öğrencilerin bir bölümünün kasabayı dahi görmediğini öğrenmiş. Yaklaşık 20 öğrenciyi İstanbul'a getirdik ve gezdirdik. Bir gönüllümüz konaklamayı, bir başkası yemekleri karşıladı. Kızlarımız, Boğazda gelin gibi süslenmiş bir tekneyle gezerken akşam yemeklerini yediler. İstiklal Caddesi’nde gezip alışveriş yaptılar. İsfanbul Eğlence Merkezi’nde gün boyu gönüllerince eğlendiler. Topkapı Sarayı gibi tarihi eserleri gördüler. Film setini ziyaret ettiler. Bu kızlarımızdan 4-5 tanesi şimdi üniversitede okuyor. Eğer onlara farklı bakış açısı kazandırabildiysek ne mutlu bize.
Down sendromlu özel çocuklarımız manken olmak istiyorlardı. 14 çocuk, 14 tanınmış sanatçı ile podyuma çıktılar. Basketbolcu olmak isteyen özel çocuklarımız özel izinle bir gösteri maçında sahaya çıkararak basketbol oynadılar. Koruma altındaki 9 delikanlı için izin alınarak tatil yapmaları sağlandı. Hayatlarında ilk defa deniz kenarında tatil yapan gençlerin mutluluğu görülmeye değerdi. Sözün kısası 0-18 yaş arası hasta ya da ihtiyaç sahibi çocuklarımızın yaşamlarına minik dokunuşlar yapıyoruz” dedi. 

OTEL KIVAMINDA KONUKEVİ

Bir Dileğim Var Alper Türedi Derneği'nin yeni projesi olan Bir Dileğe Dönüşsün'ü Hakimiyet Gazetesi'ne anlatan derneğin yönetim kurulu üyesi ve saymanı Hatice Zühal Öngen, bu projeyle İstanbul’a tedavi için giden hastalar ve yakınları için konukevi yapacaklarını söyledi. Kampanyanın içeriği hakkında da bilgi veren Öngen, "Her evde bozuk, kırık, çalışmayan veya kullanılmayan en az bir tane cep telefonu, tablet ya da laptop bulunmakta. Çöpe atıldığında toprağın ve yeraltı sularının kirlenmesine neden olabilecek bu teknolojik atıkları işleyerek sanayide kullanılacak biçimde geri dönüştürmenin mümkün olduğunu belirten Öngen şöyle devam etti: “Böylelikle hem onların çöpe gitmesini engellemeyi hem de içinden çıkan değerli madenleri de sanayiye kazandırarak ülke ekonomisine katma değer üretmeyi amaçladık. Bu cihazların geri dönüşümünden elde edilen gelir de konukevi için kaynak oluşturuyor. Bu konukevi İstanbul’a tedavi için gönderilen ve yatak sırası bekleyen hastaları ve ailelerini sokakta kalmaktan kurtaracak. Hepiniz biliyorsunuz ki hasta çocukların yanında anneleri kalıyor. Babalar ise yazın bahçelerde, kaldırımlarda uyuyor ya da hastane kafeteryalarına sandalyede sabahlıyorlar. Amacımız bu insanların zaten zor olan yaşamlarını bir nebze olsun kolaylaştırmak. Ayrıca bu projenin üniversite ve liselerde anlatılmasıyla farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Burada bir başka önemli amacımız da toplumda neredeyse kaybolan imeceyi canlandırmak. Böylece hayırsever insanlar birlikte bir iş üretmenin mutluluğunu da yaşayacak” dedi.  “Konukevine isim olarak, Alper Türedi’nin lösemiden vefat eden kızının adını düşündük. Dilerim “Ülkü İrem Türedi Konukevi” kısa sürede yapılır. Bir Dileğim Var Alper Türedi Derneği hepinizin desteğini bekliyor” diye sözlerini bitirdi.

HABER//AYSU YIKMIŞ

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler