USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

“Bizi yaralıyor”

“Bizi yaralıyor”
16-01-2018 11:59
Gaziantep

Gaziantep'te 9. Tarım ve Tarım Teknolojileri Hayvancılık Fuarı'nın açılışında konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, "Et ithal etmek bizi gerçekten yaralıyor" dedi.

Fuarın açılışında konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Türkiye'nin önümüzdeki günlerde et ihraç eden bir ülke konumuna geleceğini belirterek, "Et ithalat etmek bizi gerçekten yaralıyor. İmkanlarımız var. Biz et ithal eden ülke olmayacağız, ihraç eden bir ülke olacağız. Yani sizler, 20 sene böyle miydiniz, değildiniz. Antep böyle miydi, değildi" dedi. Hayvan üreticilerine seslenen Bakan Fakıbaba, "Bizim birbirimize güvenmemiz lazım. Bakan olarak ben sizlere yürekten inanıyor ve güveniyorum. Bu ithalatı kaldıracak olan bakanlık değil vallahi sizsiniz" ifadelerini kullandı



"İmkanları ayaklarınıza sereceğiz"


Hayvan yetiştiricilerine müjdeli haberler de veren Bakan Fakıbaba konuşmasına, "Bizim de imkanlarımız var. O imkanları ayaklarınızın altına, bu kardeşiniz serecektir. Buna emin olun. Başaracağız birlikte başaracağız" diyerek devam etti



Dünyada tarıma yöneliş artıyor


Bakan Fakıbaba, dünyada tarıma yönelişin arttığına dikkat çekerek, dünyanın süper gücü konumundaki büyük devletlerin ambargo kararlarına rağmen tarım yapabilecekleri ülkelere yöneldiğini vurguladı. Tarım sektöründe de dünya ülkeleri arasında büyük bir rekabet olduğunu kaydeden Fakıbaba, "Dünyada tarıma yönelişin arttığı bir zamanda yaşıyoruz. İnsan neslinin devamı, dengeli sağlık ve yeterli bir beslenme için tarım olmazsa olmazımızdır. Sabah kahvaltımız Öğle yemeğimiz, akşam yemeğimiz. Büyümemiz üretici arkadaşlara bağlıdır. Onlar üretmezse, biz olmayız. Dünyada ülkeler arasında çok ciddi mücadeleler olmaktadır. Gerçekten müthiş mücadeleler var. Sudan'a gidiyorsun Vietnam orada, Çin orada, Amerika orada. Hani ambargo uyguluyordunuz değil mi? Menfaatiniz olunca hemen nasıl değişiyorsunuz. Sudan'ın o verimli topraklarını görünce hemen 'biz de buraya girelim' diyorsunuz. Hani ambargo uyguluyordunuz Ne oldu Somali'si Etiyopya'sı Çad'ı ne oldu. Yani burada müthiş bir yarış var. Avrupa Birliği'ne baktığımızda Sırbistan'a bakın, Bosna-Hersek'e, Ukrayna'ya bakın, hemen herkes orada. Niye herkes toprak alıyor? Gıdanın ne olduğunu çok iyi biliyorlar, küresel ısınmanın nerelere gideceğini de hesap ediyorlar. Bu bağlamda Biz özellikle sanayicilerimiz de inanıyoruz. Yapacak çok işimiz var biz yapmak zorundayız. En önemli mücadele konularında tarım, gıda, su ve enerji var. Büyük ve güçlü bir ülke olmak istiyorsak, bu üç stratejik sektörde önemli roller almak zorundayız. Bu yüzden öncelikle mevcut bu değerlerimize sahip çıkmalı sonrasında Ar-Ge ve yenilikçi anlayışla bu değerlerimizi geliştirmeliyiz" dedi.



Teknolojinin önemi


İnsanların gıdasız ve susuz yaşamayacağını hatırlatan Fakıbaba, teknolojinin ise söz sahibi olmada büyük önem teşkil ettiğini ifade etti. Fakıbaba, "Teknoloji bilimin teknik yönden ilerlemesidir. Günümüzde dünyada söz sahibi olmanın yolu araştırma, geliştirme ve inovasyondan geçmektedir. Ülkeler ürettiği bilgiye geliştirdiği teknoloji ve yenilikleri ölçüsünde dünyada söz sahibi olabilmektedir. Bilim ve teknoloji artık insan hayatının olmazsa olmazı haline gelmiştir. Eğitimden bilime sanayiden tarıma kadar pek çok alanda teknolojinin etkileri görülmektedir. Tarımsal üretimde de insan ve hayvan gücünden traktör gücüne geçiş teknoloji sayesinde olmuştur. Tarımdaki bu teknolojik gelişmelerin faydaları arasında gübre ve ilaç gibi kimyasal kullanımın azalması da vardır" dedi.



"Toprağa zehir verdik"


Bakan Fakıbaba, yıllarca daha fazla ürün için toprağa zehir verildiğini söyleyerek, "Maalesef bunun farkında olmadan yıllarca daha fazla ürün alabilmek için toprağımıza hep zehir verdik. Ne yazık ki halen devam ediyoruz. Hep şunu söyledim bir çiftçi kardeşlerimizi hep bilgi ile buluşturmamız lazım. Çok gübre vermenin çok faydalı olmadığını görüyoruz. İşte Rize'ye gidiyorsunuz, çay bahçelerine bakıyorsunuz. Artık çay bahçeleri tamamen betonlaşmış ve bu sene 10 kilogram, önümüzdeki sene 15, 20, 25 kilogram gübre atıyorsunuz ve aynı neticeyi elde edemiyorsunuz" ifadelerini kullandı.



SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler