USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

BEYANSIZ REKLAMA YÜKLÜ PARA CEZASI

BEYANSIZ REKLAMA YÜKLÜ PARA CEZASI
04-03-2020 12:14
Gaziantep

Reklam firmaları tarafından şehirler aydınlatma direklerinde uygulanan reklam panoları tartışma konusu oldu. Direk Reklam adlı firma hakkında ki iddialar dudak uçuklatılıyordu. Hakimiyet Gazetesinin gündeme taşıdığı bu durum karşısında harekete geçen Gaziantep Büyükşehir Belediyesi adı geçen firma hakkında 401 bin lira para cezası uyguladı.

Enerji-Sa Toroslar tarafından 2016 yılı içerisinde yapılan ve aralarında Gaziantep’in de bulunduğu toplam 6 ili kapsayan açık hava direk Reklamları ihalesinde İhaleyi kazanan Direk Reklam Firması, üçüncü yılını tamamlarken yanlış beyanda bulunduğu iddia edilmişti. Bu iddiayı sütunlarına taşıyan Hakimiyet Gazetesinin haberi üzerine Gaziantep Büyükşehir Belediyesi gerekli incelemeleri tamamladı. Belediye yetkilileri adı geçen firmaya 401 bin lira para cezası uyguladı.

3.000 ADETİN REKLAM BEYANI 1.000
ADET OLARAK GÖSTERİLDİ

İhaleyi kazanan firmanın, Gaziantep il Sınırları içerisinde bulunan Elektrik aydınlatma direklerinden 3 bin (3,000) adet civarına aldığı reklamlar ile kazandığı ciddi paralara rağmen, kanunen Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne ödemesi gereken İlan Reklam Vergisi’nde ise hem eksik beyan verdiği hem de daha geçmiş yılların bile İlan Reklam Vergisi borcunu ödemediği ortaya çıktı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi yetkilileri tarafından tamamlanan soruşturmanın ardından iddialar doğrulandı. Adı geçen firmaya 401 bin lira para cezası uygulandı. 

BAZI VERGİLERİN ÖDENMEDİĞİ ORTAYA ÇIKTI

İlgili reklam firmasının Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne İlan Reklam Vergisi olarak 2017 yılından dolayı hala eksik kalan 20 bin tl civarında borcu bulunurken, 2018 yılı için hiç ödeme yapmayarak faiziyle beraber 335 bin tl civarında bir borcu olduğu, ayrıca 2019 yılının ödemesi bir yana, Mart ayında vermesi gereken İlan Reklam Beyanı’nı bile Büyükşehir Belediyesi’ne halen vermediği yapılan araştırmanın sonucunda ortaya çıktı.

ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ÖRNEK GÖSTERİLDİ

Öte yandan ilgili reklam firması, Adana Büyükşehir Belediyesi'ne İlan Reklam Vergisini 1 adet direk reklamı için yaklaşık 600 tl beyan ederken, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ne 1 adet direk reklamındaki afiş görselini tek taraf beyan edip m² den de Büyükşehir Belediyesi'ne gelir kaybına sebep olduğu ortaya çıktı. Son yılların farklı reklam mecraları olarak dikkat çeken ve firmalar tarafından ciddi şekilde tercih edilen direk Reklamlarında ihaleyi alan ve 3 yıldan bu yana ciddi paralar kazanan reklam firmasının bir diğer sahada kullandığı direk reklam sayısının çok düşük bir miktarını Büyükşehir Belediyesi’ne beyan etmesi. 10 Günlük 1 adet direk reklamı 180 TL olarak satılıyor. Aylık olarak 1 Adet direk reklamı 540 TL olurken, sayının 3.000 adet kullanıldığı düşünüldüğünde vurgunun miktarı da dudak uçuklatıyordu.

NELER ÇIKTI NELER!

Her nedense Enerji-sa Toroslar'dan ihaleyi alan firma ilgili firma iken, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nden uygunluk izni ve İlan reklam vergisi beyanında bulunan başka bir reklam firması. Halbu ki Enerji-sa'nın sözleşmesinde herhangi bir alt yükleniciye devir edilemez maddesi bulunmakta. Bu tür hassas konulara duyarlılığı ile tanıdığımız Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin'in  konuya karşı duyarsız kalmadı ve harekete geçti. Her ne kadar İhale Enerji-sa Toroslar tarafından yapılsa da, işin yapılabilmesi için Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nden de uygunluk onayı alınması gerekmektedir. Büyükşehir Belediyesi ilgili firmaya kent estetiğini düşünerek 20 ye yakın ana artel bulvar, cadde de reklam kullanma izni verirken, Direk Reklamın ise adeta her boş bulduğu elektrik aydınlatma direğine reklam astığı ortaya çıktı. Öte yandan firmanın beyanı eksik göstermek adına türlü kurnazlıklar yaparak beyan döneminde Gaziantep’te bulunan Elektrik aydınlatma direklerindeki reklam takma aparatlarını da azaltma yoluna gittiği ve böylece sadece belirlenen yerlerde reklam mecrası kullandığını göstermeye çalıştığı da yapılan araştırmanın ardından ortaya çıktı. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler