USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Mobil

Bakbak, Güneydoğu Avrupa temsilcilerine konuştu

Bakbak, Güneydoğu Avrupa temsilcilerine konuştu
16-04-2021 06:09
Gaziantep

AK Parti Gaziantep Milletvekili ve Dışişleri Komisyonu Üyesi Dr. Derya Bakbak, Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Parlamenter Asamblesi Adalet, İçişleri ve Güvenlik İşbirliği Komitesi 5. Toplantısı’na katıldı.

Çevrimiçi ortamda gerçekleştirilen toplantının açılışında bir konuşma yapan Dr. Derya Bakbak, Güneydoğu Avrupa ülkelerine karşı Türkiye’nin her zaman yapıcı, diyalog taraftarı ve çözüm odaklı yaklaştığını belirterek huzur ve güven ortamının kalıcı olması gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye’nin benimsediği siyaset üstü politikaların önemine vurgu yapan Dr. Bakbak,
“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ifade ettiği gibi, ‘Adalet davamızın pusulası insandır, insan onurudur. İnsanın sahip olduğu tüm haklarıyla hayatını sürdürebilmelidir.’ Uluslararası ilişkilerde saygı, merhamet ve diğerkâmlık kavramlarını esas alan Türkiye, kimsenin geride kalmadığı bir dünya için çalışmaya ve umut olmaya devam edecektir.” dedi.

Küresel koronavirüs salgınının dünya sisteminde köklü değişikliklere yol açtığını ifade eden Dr. Bakbak,
“Ekonomisi güçlü ve refah seviyesi yüksek ülkeler bile salgınla mücadelede zorluk yaşarken; ekonomik bakımdan güçsüz ülkeler ise bu zorluğu çok daha şiddetli yaşamıştır. Sağlık ve ekonomi dışında salgın sürecinden birçok alan daha etkilenmiş, salgın ülkeler için ciddi zorlukları da beraberinde getirmiştir. Bir yandan aşılama ile salgının önüne geçilmeye çalışılırken diğer yandan mutasyon haberleri mevcut sürecin geleceğini belirsizleştirmektedir. Birleşmiş Milletlerin çeşitli organları küresel salgının neden olduğu krizin etkilerinin gelecek yıllarda da devam edebileceğini ifade etmektedir. Bu şartlar altında, daha sıkı bir dayanışma ile güç birliği yapmak zorundayız.” diyerek ülkeler arasındaki işbirliğinin önemini vurguladı.

Türkiye’nin salgın döneminde insanı odak noktası olarak gören bir dış politika uyguladığını söyleyen Bakbak,
“Biz de Türkiye olarak, insanı temel alan dış politikalarımızla, kapasitemiz dâhilinde dünyanın her yerinden aldığımız tıbbi malzeme taleplerini karşılamak için elimizden geleni yapmaktayız.

Ülkemiz bu kapsamda, 158 ülke ve 9 uluslararası kuruluşa yardım etmiştir. Türkiye, dostluk ve dayanışma elini, Güneydoğu Avrupa'daki dostlarımız olan 11 ülkeye uzatmıştır. Buna ek olarak, ülkemiz salgın süresince gıda güvenliği sorunları yaşayan ülkelere gıda yardımında bulunmuş ve mülteciler, engelliler, ebeveyn bakımı olmayan çocuklar gibi savunmasız gruplar için özel yardım programları uygulamıştır.” dedi.

Yerli aşı çalışmaları konusunda da bilgi veren Dr. Bakbak, sprey şeklindeki nazal aşı çalışmalarının sürdüğünü ifade ederek,

“Bu kapsamda çalışmalarını yaptığımız aşıları insanlığın hizmetine sunduğumuzda, bu aşılar ‘Türkiye’nin’ değil, ‘Hepimizin’ olacaktır. Çalışmalarımız son aşamalara ulaştı. Bilim insanlarımız var güçleriyle klinik deneyleri sonuçlandırmak için çabalıyorlar.  Türk bilim insanlarının üzerinde çalıştığı nazal yani sprey aşı, teorik ve pratik aşamaları başarıyla geçti. Şu anda tüm dünyada kullanılan aşılar, virüse karşı antikor oluşturmakta fayda sağlıyorlar. Ancak bizim üreteceğimiz nazal aşı daha çok hastalığın bulaşmaması temelinde fayda sağlayacak.” şeklinde konuştu.
Toplantının ana gündem maddelerinden olan salgın döneminde yargı etkinlikleri konusuna da değinen Dr. Derya Bakbak, Türkiye’nin önemli bir dijital dönüşümden geçtiğini ve bunun insanların faydasına olacak şekilde verimli kullanıldığını söyledi.

Yargı hizmetleri alanında özel tedbir ve çözüm gerektiren konularda titizlikle çalışıldığını ifade eden Bakbak,
“Vatandaşlarımıza sunulan hizmet çeşitliliğini artırıp yargılama işlemlerini rahat takip edebilmeleri amacıyla “e-Adalet Vatandaş Mobil” uygulaması hizmete alındı. Ceza infaz kurumlarında bulunan vatandaşların salgından en alt seviyede etkilenmeleri için ilk günden bu yana titizlikle hareket edildi. Ring ve servis araçlarını düzenli olarak dezenfekte edildi. Hükümlü ve tutuklulara sağlık-hijyen malzemeleri ücretsiz dağıtıldı. Aileleriyle görüşme süreleri artırıldı. Adli ve idari davalarda gelen evrak nedeniyle yüz yüze etkileşimi en aza indirmek için, “e-Tebligat” uygulamasını başlatıldı. Dava Takip Sistemi ile fiziki dosya olmadan işlerin takip edilebilmesi sağlandı ve çalışanlar arası dosya teslimini önlenerek temas en aza indirildi. Görüntülü duruşma uygulamasıyla bugün 505 mahkemede faaliyet gösterilmektedir. “e-Arabulucu” ve “e-Bilirkişi” uygulamalarıyla yine pandemi tedbirleri çerçevesinde vatandaşımıza hizmet götürülmektedir.” diyerek salgın döneminde yargıda alınan tedbirleri paylaştı

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler