USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

Asansörlere dikkat

Asansörlere dikkat
27-06-2022 12:30
Gaziantep

Çok katlı binaların sayısındaki artış ile birlikte hayatımıza giren asansörler ile ilgili TMMOB Makine Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Aykut Kocalar, açıklamalarda bulundu. Vatandaşların asansörleri yoğun şekilde kullandığına dikkat çeken Kocalar, asansörlerde bulunan yeşil, mavi, sarı ve kırmızı etiketlere dikkat edilmesi ve sarı ve kırmızı etiketli asansörlerin kullanılmaması konusunda uyarılarda bulundu.

Makina Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Yönetim Kurulu Başkanı Aykut Kocalar, asansör bakımları ve denetimleri hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Toplumda asansör kullanımının oldukça yaygın olduğunu kaydeden Kocalar, "Özellikle büyük şehirlerde nüfus yoğunluğunun artmasıyla birlikte çok katlı binalar ve dikey yapılaşmanın fazlalaşmasına yol açtı. Bu gibi nedenler asansör kullanımını da yaygın hale getirdi. Ülkemizde konutlar, işyerleri, hastaneler, AVM’ler gibi birçok yerde halkımızın kullandığı asansörlerin sayısının 500 binin üzerinde olduğu düşünülmektedir. Dikey yapılaşma ile bu sayının da her geçen gün artığını söyleyebiliriz.’’

YÜZLERCE ASANSÖR KAZASI MEYDANA GELİYOR!

Asansörlerin kurulumunda, bakım ve onarımlarında dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Kocalar, "Gün geçtikçe artan asansör kullanımı, gerek ilk montaj aşamasında, gerekse de kullanım aşamasında gerekli kontrol ve denetimlerinin yapılmamasından, kullanım hatalarından, kullanım sırasında bakım ve onarım işinin aksatılmasından vb. birçok nedene dayalı asansör kazalarını da beraberinde getirmekte. Ülkemizde standart dışı montaj, denetimsizlik, bilgisizlik, periyodik kontrol ve bakım aksatılmasından dolayı her yıl yüzlerce asansör kazası meydana gelmektedir.’’

YETERLİLİK BELGESİ OLAN FİRMALARA YAPTIRILMALI

Sözlerini sürdüren Kocalar, ‘’Güvenli bir asansör kullanımı için ilk şart, TSE tarafından Hizmet Yeterlilik Belgesi almış yetkili bir asansör firmasına standartlara uygun bir montaj yaptırılmasıdır.’’

Kocalar, Montajı bittikten sonra gerekli denetimleri gerçekleştirilen ve kullanıma açılan asansörün, artık sürekli rahat ve güvenli bir şekilde kullanılabilir anlamı taşımamakta olduğuna dikkat çekerek,  asansörlerin kamuya açık ve sürekli kullanım halinde olan ve işleyen sistemler olduğunu belirtti.

ETİKETLERE DİKKAT!

Yapılan kontrol sonuçlarına göre asansörlere kırmızı, sarı, mavi ve yeşil etiket iliştirildiğini belirten Kocalar, kontrol sonrasında can ve mal güvenliğinde risk taşıyan ve en kısa sürede giderilmesi gereken eksiklikler tespit edildiğinde asansöre “Kırmızı Etiket”,  risklerin düşük derecede olması ancak yine en kısa sürede giderilmesi gerekli asansörlere “Sarı Etiket” yapıştırılmakta olduğunu söyledi.

Kırmızı ve sarı etiket  yapıştırılan asansörlerin eksiklikler giderilene kadar kesinlikle kullanılmadığı vurgulayan Kocalar, asansördeki eksikliklerin giderilmesi için ise bina yöneticilerine, kırmızı etiket için 2 ay (60 gün) , sarı etiket için ise 4 ay (120 gün) süre verildiğini ve ancak bu süre zarfında asansörün kullanılmaması gerektiğini ifade etti.

‘’KIRMIZI VE SARI ETİKETLİ ASANSÖRLERİN KULLANILMAMALI!’’

Kontrol sonucunda hafif kusurlu ve bir sonraki muayeneye kadar düzeltilmesi gereken küçük eksiklikler tespit edildiğinde “Mavi Etiket”,  hiçbir risk taşımayan ve güvenli asansörler için ise “Yeşil Etiket” yapıştırıldığı bilgisini aktaran Kocalar, "Mavi etiket yapıştırılan ve küçük eksiklikleri olan asansörün bir sonraki muayene tarihine kadar eksikliklerinin giderilmesi gerekmektedir. Ancak bu süre zarfında asansörün kullanılmasında da bir sakınca yoktur. Sonuç olarak Kırmızı ve Sarı Etiket yapıştırılan asansörlerin kesinlikle kullanılmaması gerekmektedir" şeklinde konuştu.

AMAN DİKKAT!

Kent genelinde riskli asansörlerin kullanılmaya devam edildiğini söyleyen Kocalar, " Gaziantep’te birçok binada risk bakımından durum böyle ve buna rağmen bu tip asansörlerin kullanılmaya devam ettiğini görebiliyoruz. KIRMIZI ve SARI ETİKET yapıştırılan asansörlerdeki eksiklikler giderilmeden, yani Mavi veya Yeşil Etiket’e dönüştürülmeden asansörlerin kullanılması büyük risk taşımaktadır. Bu konuda gerek bina yöneticilerimizi, gerek vatandaşlarımızı ve gerekse de yetkilileri uyarıyoruz" diyerek sözlerini noktaladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler