USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

ADLİ YIL AÇILIŞINDA İSTİKLAL MARŞI KRİZİ

ADLİ YIL AÇILIŞINDA İSTİKLAL MARŞI KRİZİ
01-09-2021 10:32
Gaziantep

Adli Yıl açılış töreninde İstiklal Marşı krizi yaşandı. Gaziantep Barosu yönetiminin Atatürk Büstü’nde düzenlediği Adli Yıl Açılış Töreni öncesinde İstiklal Marşı okunmadı. Yaşanan bu duruma tepki gösteren Gaziantep Barosu Başkan adayı İskender Kahraman, tören alanını terk etti.

Gaziantep Barosu Yönetim Kurulu Adli Yıl Açılış Töreni nedeniyle 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda Atatürk Büstüne çelenk koydu. Tören öncesinde baro yönetimi İstiklal Marşını okumadı. Duruma tepki gösteren Gaziantep Barosu Başkan Adayı İskender Kahraman, tören alanını terk etti. Gaziantep Barosu Başkan Vekili Av. Melikşah Korkmaz, törende yaptığı konuşmasında, “Yargı bağımsızlığı politik bir misyon aygıtı değildir” dedi. Törene Gaziantep Barosu Başkanı Bektaş Şarklı, tatilde olduğu için katılmadı. Yaşanan İstiklal Marşı krizinin ardından duruma tepki gösteren Gaziantep Barosu Başkan Adayı İskender Kahraman, “tören alanına gittiğimizde saygı duruşu ve İstiklal Marşının da okunmayacağını öğrenince beraber orada bulunduğum meslek büyüğümüz Av. Celal Üstünboyar ile birlikte törene katılmayarak oradan ayrıldık” diye konuştu.

“HİÇ BİR GEREKÇE İSTİKLAL MARŞININ OKUNMASINA ENGEL OLAMAZ”

Törenden tepki göstererek ayrılan Gaziantep Barosu Başkan Adayı İskender Kahraman, “Öncelikle 2021-2022 adli yılımızın tüm yargı camiasına ve vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyoruz. Yeni adli yılın “adil bir yıl” olması en büyük temennimizdir. Bugün başlayan yeni adli yıl için her sene geleneksel olarak yapılan ve tüm yargı camiasının yani hakim- savcı, avukat ve adliye personeli ile birlikte açılış töreni yapılır, demokrasi meydanında saygı duruşu ve İstiklal marşı okunarak tören başlatılır ve çelenk konularak sona erdirilirdi. Ancak maalesef bu sene pandemi gerekçesi ile sadece baro yönetiminin katılımı istenmiş ve adliye yargı mensupları da çağrılmamıştır. Buna rağmen tören alanına gittiğimizde saygı duruşu ve İstiklal marşınında okunmayacağını öğrenince beraber orada bulunduğum meslek büyüğümüz Av. Celal Üstünboyar ile birlikte törene katılmayarak oradan ayrıldık. Pandemi şu an ülkemizin ve dünyanın bir gerçeğidir. Toplumun herkesimi bu illet için sonsuz mücadele vermektedir. Ama hiçbir gerekçe orada saygı duruşunda bulunmayı ve milli marşımızı okumanın gerekçesi olamaz. Mesleki kişiliğim dışında bu ülkenin bir vatandaşı olarak gerçekten üzüldüğümü belirtmek isterim. Bu duruma sadece bizim değil tüm kamu kurumlarının ve il İdari amirlerinin de karşı olacağından şüphemiz yoktur. Biz Gaziantep barosu avukatları her zaman ülkemizin değerlerine sahip çıktık, bu duruşumuzdan da hiçbir zaman taviz veremeyiz ve yanlışı söylemek zorundayız” şeklinde konuştu.

“YARGI ÜZERİNDE SİYASİ VESAYET ATILAMADI”

Adli Yıl Açılış Töreninde konuşan Gaziantep Barosu Başkan Vekili Av. Melikşah Korkmaz, “Yargı bağımsızlığı hükümetlere meydan okumanın hukuki bir kılıfı değildir. Yargı bağımsızlığı politik bir misyon aygıtı değildir. Ülkemizde hakim ve savcılara tam anlamıyla bağımsızlık ve tarafsızlık kazandırılamamıştır. Adli Yıl açılışlarının başladığı 1943 yılından beri hemen hemen tüm açılışlarda belirtildiği üzere Yargı üzerindeki siyasi vesayeti atamamıştır. Demokratik ve hukukun üstünlüğüne dayalı bir toplumda, bireyin ve toplumun en temel güvencesi bağımsız ve tarafsız yargıdır. Türkiye’de Cumhuriyet tarihi boyunca yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı hep sorun olmuştur. Geride bıraktığımız yıllarda yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığının güçlenmesi bir yana, yargının içinde olduğu içler acısı durum bütün çıplaklığıyla ortaya çıkmıştır” dedi.
“Hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı sorunlarından dolayı yıllardır bir adım öteye gidemeyen yargımız, bu durumu en çok savunan ve yargıç bağımsızlığına değinen Baroların yanında olacağına ertelenen seçimlerin genelgeler ile ertelenebileceğine karar vermiştir. Bizler her defasında yargının üç ayağına vurgu yaparken hep ötekileştirilmekten sıkılmış ve bunalmış durumdayız. Tek talebimiz siyasi saiklerin dışında hukuki yargılama yapılmasıdır. Tutuklamaların cezalandırma, korkutma, susturma amacı olarak değil evrensel hukuk ilkeleri çerçevesinde gerçekleştirilmesidir” şeklinde konuşan Gaziantep Barosu Başkan Vekili Av. Melikşah Korkmaz açıklamalarını şu şekilde sürdürdü;
“Gaziantep özelinde bazı hususlara değinmek istiyoruz. Gerekçeli kararların yazım süresi, taleplerin değerlendirilme süresi, duruşma olmadan talep hakkında karar verilmemesi, duruşmalarda meslektaşlarımızın bekleme süresi, Bölge Adliye Mahkemesinde dosyaların bekleme süresi, savcıların dosya sayıları, kapalı kapılar, icra müdürlüğünün önlenemez çöküşü, sulh ceza hakimliklerinin durumu hakkında sorunlarımız bulunmaktadır. Çalışan hakim, savcıya daha fazla dosya verildiği yargı sistemimizde bir denetleme ve cezalandırma mekanizmasının tam anlamıyla işletilmemesi de bu sıkıntıların çığ gibi büyümesine neden olmaktadır. Aslında Türkiye’de hukuk ve adalet adına söyleyecek çok şey var. Tek talep daha fazla çalışan, gerçekten hukukun üstünlüğüne inanan, adil yargılanma hakkını göz önüne alan, Uluslararası Sözleşmeler ve Anayasa’yı referans alan, AİHM ve Anayasa Mahkemesi Kararları başta olmak üzere yerleşik yüksek yargı içtihatları ışığında karar veren mahkemelerdir. 2020 yılı Yargıtay istatistiklerine bakıldığında karara çıkan dosyaların ortalama karara bağlanma süresi 2. Hukuk Dairesinde 79 gündür. Buna en yakın daire 140 gün ile 2. Ceza Dairesidir. Hukuki ve hızlı adaletin tecellisi için 2. Hukuk Dairesinin örnek alınmasını temenni ediyoruz. Bu minvalde her yıl artan iş sayısı karşısında bıkmadan usanmadan didinen faziletli hakim ve savcılara, avukat meslektaşlarıma sağlık ve başarılar; adalet uğrunda can vermiş bulunan bütün şehitlerimize rahmet dilerim. Yeni yılımız siyasi vesayetin yargının üzerinden kalktığı, gölge etmediği aydınlık yarınlar getirdiği bir yıl olsun. Yeni Adli Yıl sağlık ve hukuk getirsin.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler