USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

“SÖZ KONUSU 150 BİN ÇALIŞAN”

DİSK Tekstil-İş Sendikası Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, koronavirüs tehlikesi karşısında Gaziantep OSB’de işletmelerin sıkı şekilde denetime tabi tutulmasını istedi.

“SÖZ KONUSU 150 BİN ÇALIŞAN”
19-03-2020 11:27
Gaziantep

Koronavirüs tehditi karşısında ülke genelinde tüm önlemler alındı. Gaziantep’te de alınan önlemler üst seviyeye çıkartıldı. Diğer yandan ise toplu çalışma alanlarının risk gurupları arasında yer aldığı ifade edildi. DİSK Tekstil-İş Sendikası Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, “Bizler sendika olarak çalışanların en az 2 hafta ücretli izinli sayılarak koronavirüse karşı önlem alınmasını istiyoruz. 150 bin çalışanın yer aldığı Gaziantep Organize Sanayi Bölgesinde gerekli önlemlerin alınmasını istiyoruz” diye konuştu.

“EN ÜST SEVİYEDE ACİL ÖNLEMLER ALINMALI”

Hakimiyet Gazetesini ziyaret eden DİSK Tekstil-İş Sendikası Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, Merve Tanrıöver’in sorularını cevapladı. Türkmen, koronavirüs tehlikesi karşısında çalışanların bir an önce ücretli olarak izne ayrılması yönünde işletmelerin adım atması gerektiğine dikkat çekti. Türkmen açıklamasında, “Çalışma Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı ekipleri fabrikaları hızlı bir şekilde koronavirüs tedbirleri kapsamında denetlenmeli. Gerekli önlemlerin alınıp alınmadığına dair fabrikalarda denetim ardından yaptırımlar hayata geçirilmeli. Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışan 150 bine yakın çalışanın ortak kullanım alanlarının sık sık dezenfekte edilmeli. İşçilerin tamamının sağlık kontrolünden geçirilmesi gerekirken bunun yerine getirilmediğini duyuyoruz” diye konuştu.

“İŞÇİ SERVİSLERİ YETERİNCE DEZENFEKTE EDİLMİYOR”

DİSK Tekstil-İş Sendikası Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen açıklamasında, “Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde 150 bine yakın kişi çalışıyor. Önemli kısmı işletmelerde yan yana çalışıyorlar. Tekstil ve dokumada yan yana çalışma riski yok ama yemekhane ve servislerde önemli bir risk var. Fabrikaların ortak kullanım alanlarının dezenfente edilmeli. Üretim sahalarında tırabzan, makine paneli, tezgahlar, masa ve benzeri işçilerin dokunmak zorunda oldukları yüzeyler. Güvenlik sistemlerinde el ve parmak okuma alanlarının geçici süreyle iptal edilmesi gerekiyor. İşçileri taşıyan servis araçlarının sık sık dezenfekte edilmesi gerektiğini söyledik ama buna uyulmuyor” şeklinde görüş belirtti.

“ETKİNLİKLER İPTAL EDİLİYOR”

Türkmen açıklamasını şu şekilde sürdürdü;
“Son günlerde başta kamu kuruluşları olmak üzere, insanların toplu halde bulunduğu okul, belediye, devlet dairesi, kamu kurumlarında korona virüsü tehlikesine karşı tedbir amaçlı alınan sağlık önlemlerinin yanı sıra çalışanlara izin verilmektedir. Yine aynı şekilde tedbir amacıyla insanların kalabalık şekilde bir araya geldiği, spor müsabakaları, konserler,  toplantılar vb sosyal ve kültürel etkinlikler iptal edilmekte, insanların kalabalık halde bir arada olabileceği mekanların çoğunun faaliyetleri durdurulmaktadır. Son derece ciddi ve tehlikeli olan bu salgın karşısında halkımızın sağlığı için gerekli olan bu tedbirler, ülkemizde en büyük nüfusu oluşturan, ülkede bütün bir hayatın sürmesini sağlayan üretimi yapan ve fabrikalarda yüzlercesi aynı ortamı paylaşan  işçiler için ne yazık ki alınmamaktadır. Sanayi sitelerinde, organize sanayi bölgelerindeki fabrikalarda ve atölyelerde çalışan on milyonlarca işçinin sağlığı ve yaşamı patronların insafına bırakılmaktadır.”

“ÇALIŞANLARIN ÖNEMLİ BÖLÜMÜ RİSK ALTINDA”

Türkmen açıklamasında, ““Bölgemizde, başta Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Maraş, Malatya gibi iller olmak üzere, yüzbinlerce işçinin çalıştığı  (az sayıdaki kimi fabrika dışında) fabrikalarda ve işyerlerinde erkek ve kadın işçiler en asgari sağlık ve temizlik koşulları bile olmadan, olası bir virüs salgını durumunda işçileri bundan koruyacak hiç bir önlem alınmadan çalıştırılmaktadırlar. Pek çok fabrika, işletme ve atölyede tuvaletler pislik içinde, sabun ve kağıt havlu bile  bulunmamaktadır. Yemekhaneler, soyunma odaları, servis araçları gibi ortak ve toplu kullanım alanları, işçilerin dokunmak zorunda kaldığı masa, tezgah, korkuluk vb yüzeyler dezenfekte edilmemektedir. İşçi sağlığı ve iş güvenliği uzmanları ve işyeri hekimleri bulundurulması zorunlu olan işyerlerinin pek çoğunda dahi hala gerekli tedbirler;  uzman ve hekimlerin denetim yapması, çalışanlara yönelik sağlık kontrolü ve virüsten korunmak amaçlı çalışanlara yönelik eğitimlerin verilmesi gibi önlemler alınmamıştır” dedi.

“ACİL OLARAK ÖNLEMLER ALINMALI”

Türkmen açıklamasını şu şekilde tamamladı;
“Fabrikalarda gerekli önlemlerin alınıp alınmadığı sağlık ve çalışma bakanlığına bağlı kurumlarca denetlenmeli ve gerekli önlemlerin alınmadığı tespit edildiğinde yaptırım uygulanmalıdır. İşçilerin sağlığı patronların insafına bırakılmamalıdır. Bu tedbirlerin hepsinde işçi sendikaları başta olmak üzere sağlık meslek örgütleri karar alma ve uygulama sürecinin içinde, işbirliği halinde ve denetleyici bir biçimde yer almalıdır. Son olarak, sendikamızın yetkili olduğu tekstil ve deri işkolunda çalışan işçiler başta olmak üzere, bütün işçilere şu çağrıda bulunuyoruz: işyerlerinizde gerekli sağlık önlemlerinin derhal alınmasını talep edin. Yukarıda saydığımız maddeleri dilekçe halinde yazıp, işçiler olarak toplu şekilde imzalayıp işyeri yönetimine vererek işyerinizde bu önlemlerin alınmasını isteyin. Eğer en kısa sürede bu önlemler alınmazsa, sağlık (Alo 184) ve çalışma bakanlığı(Alo 170) şikayet hattını arayarak şikayet edin. Ayrıca işçi sağlığı ve iş güvenliği yönetmeliğine ve iş kanununa göre, işçinin sağlığının tehdit altında olduğu koşullarda çalışmama hakkı vardır. İşyerlerinde korona virüs tehlikesine karşı gerekli tedbirler alınıp sağlıklı koşullar sağlanmadığında işçilerin çalışmama hakkı olduğunu ve gerektiğinde bu haklarını kullanabileceklerini hatırlatmak isteriz.”


MERVE TANRIÖVER

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler