USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Mobil

Şahin, BM İnsani Dünya Zirvesin’de Gaziantep’i anlattı

Şahin, BM İnsani Dünya Zirvesin’de Gaziantep’i anlattı
23-05-2016 11:26
Gaziantep

Birleşmiş Milletler'in (BM) tarafından düzenlenen "Dünya İnsani Zirvesi"ne katılan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, yerel yönetimlerin krizlerle mücadelesinde Gaziantep deneyimini anlattı.

Şahin, İstanbul’da gerçekleştirilen zirvenin önemine dikkat çekerek, Ortadoğu ve dünyada yaşanan iç savaşın geriye bıraktığı dramları anlattı.

Dünyanın bir taraftan bu dramları film izler gibi seyrettiğini dile getiren Şahin, şöyle konuştu:

“Bir taraftan da biz bir yönetici olarak her gün bunu yaşıyoruz ve çözüm üretmek durumundayız. Baktığımız zaman en önemli şey olarak neyi görüyoruz? Aslında ekonomik olarak kalkınabiliriz, kişi başına düşen milli gelirimizi artırabiliriz, ama bunun yanında sosyal adaleti ve sosyal barışı sağlayamazsak, adaletli bir paylaşımı sağlayamazsak, sosyal alanı kuvvetlendiremezsek ve göçü yönetemezsek çok daha büyük insani sorunlarla karşı karşıya kalırız. Dolayısıyla bizim ekonomik büyümeyle beraber insana, insanlığa yatırım yapmamız gereken yeni bir dönemle karşı karşıyayız.”

Belediye Başkanı adaylığı döneminde halkın özellikle Suriyeli mültecilerin durumunu sorduğunu aktaran Şahin, Belediye Başkanı olarak “ne yaptığından” daha çok göç meselesinde “ne yapacağının” toplum tarafından merak edildiğini belirtti.

Suriyeli göçmenler sorununu çözmek için kamu, kurum ve kuruluş ile sivil toplum örgütleriyle beraber çalıştıklarını dile getiren Şahin, sorunları 4 başlık altında topladıklarını ifade etti.

8 BİN DERSLİK VE İKİ BİN ÖĞRETMENE İHTİYAÇ VAR

Bir neslin kaybolmaması için göçmenlerin eğitiminin önemli olduğuna işaret eden Şahin, “En önemli ilk başlığın eğitim olduğunu gördük. Çünkü bir neslin kaybedilmemesi gerekiyordu. Ve özellikle en büyük savaşın cehaletle savaş olduğunu biliyorduk. Eğer eğitime yeterince yatırım yapmazsak bugün terör örgütlerinin beslendiği cehaletten bu çocuklarında mağdur olacağını gördük” diye konuştu.

Suriyelilerin sağlık ve istihdamına yönelikde acil eylem planları hazırladıklarını anlatan Şahin, kampların dışında 300 bin kişinin şehirde yaşadığını, bunun 107 bininin 18 yaş altı olduğunu ve eğitim hayatında olması gereken çocuklar olduğunu tespit ettiklerini kaydetti.

Eğitim alanında gerekli çalışmaları yaparak ikili eğitime geçildiğini aktaran Şahin, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Bu sene okula başlaması gereken çocukların yüzde 90’ını okula başlattık. Eğer bu çocuklar Halep’te bir okulda okusaydı, bu çocukların okula gitme oranı yüzde 85’idi. Dolayısıyla bu rakamlar çok ciddi rakamlardır ve halkımızın çok yüksek fedakarlığıyla bu rakamlar yakalanmıştır. Ama hala yalnızca kendi şehrimizde şu anda 35 bin çocuk bu sistemin dışında. Ve hala bu sistemi devam ettirebilmemiz için yalnızca kendi şehrimizde 8 bin derslik, iki bin öğretmene ihtiyaç var. O yüzden eğitim meselesi en önemli başlığımız.”

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak bir hastane ve okulları olduğunu dile getiren Şahin, hastaneden ağırlıklı olarak engelliler, göçmenler ve maddi durumu iyi olmayanların faydalandığını anlattı.

HER ÜLKE ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALI

Suriyeli mültecilerin çalışmaları noktasında da önemli projeler yaptıklarının aktaran Şahin, birlikte çalışma ve yaşama modelini getirerek, kutuplaşmanın önüne geçtiklerini kaydetti.

Çocukların erken yaşta evlendirilmesinin önüne geçmek için de çalışmalar yaptıklarını anlatan Şahin, çatışmaların durdurulacağı bir dünya iradesinin derhal hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Çatışları durduracak hızlı tedbirlerin alınması gerektiğine vurgu yapan Şahin, “Savaşların durması ve durdurulması gerekiyor. Özellikle hesabi anlayıştan insani bakışa dünyanın geçmesi gerekiyor. Aşırı hesap yapıldığı için karar çıkmıyor ve kan, gözyaşı devam ediyor. O yüzden bizim çatışmaları durduracak hızlı tedbirler almamız, muhtaçlığı önleyecek güçlü sosyal politikalar üretmemiz ve bunu birlikte yönetmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

Her ülkenin üzerine düşeni yapmasını isteyen Şahin, Ortadoğu’daki bir yangının dünyanın herhangi bir yerine de düşebileceğine işaret ederek, bu sorunun dünyanın sorunu olduğunu, herkesin elini taşın altına sokması gerektiğinin sözlerini ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler